galériával

2020.10.15. 19:59

Rangos elismeréseket adtak át a csabai városházán

Számos kitüntetést adtak át csütörtökön Békéscsabán, a városháza dísztermében rendezett ünnepségen, amelyen köszöntötték az idén állami elismerésben részesülteket, valamint a városi intézményekből nyugdíjba vonuló óvodapedagógusokat is.

Licska Balázs

20201015 Békéscsaba Elismerésben részesítették a város kiválóságait Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

A városi közgyűlés döntése nyomán idén Békéscsabáért díjjal jutalmazták a Balassi Táncegyüttes munkásságát, amely 1947-ben kezdte tevékenységét. Az együttes szinte minden európai országban, de a kontinensen túl is turnézott, rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi fesztiválokon. A jutalmat Mlinár Pál, ifjabb Mlinár Pál és Mlinár Péter vették át.

Békéscsaba Kiváló Pedagógusa kitüntetést érdemelt ki ebben az évben Vargáné Nagy-György Katalin és Novák Attila.

A matematika-kémia szakos tanárként végzett Vargáné Nagy-György Katalin negyven éven át tanított a Jankay Tibor általános iskolában. Ugyanúgy segítette a nehézségekkel küzdő tanulók fejlődését, mint ahogy fejlesztette a tehetséges diákokat is. Erényei révén, mint a türelem, az elfogadás, a tolerancia, a tisztelet, példaként szolgálhat kollégái előtt.

 

Novák Attila a BSZC Szent-György Albert Technikum és Kollégium pedagógusa, festő, performer és vizuálpedagógiai szakíró. Hitvallásában kiemelt szerepet kap a tolerancia és a tudatos célok megtalálása, hisz a finom, pontos és azonnal dicséret fontosságában. Művészeti tevékenysége is jelentős, munkáit sok egyéni és csoportos kiállításon mutatták be.

Békéscsaba Egészségügyéért címmel tüntették ki Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnest, a békéscsabai kórház pszichiáter szakorvosát, valamint dr. Tóth Jánost, az intézmény nyugalmazott főorvosát.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes 37 éve áll betegei szolgálatában. 2006 és 2019 között a város egészségügyért felelős tanácsnoka is volt, segítette, hogy védőoltások támogatási rendszerét kidolgozzák Békéscsabán. Munkásságát a pontosság, a humánum és széleskörű szakmai ismeret jellemzi.

A sebészetből, baleseti sebészetből, ortopédiából is szakképesítést szerzett dr. Tóth János 1993-tól vezette a békéscsabai kórház ortopédiai osztályát. A szakmában eddig eltöltött 43 éves pályafutása során a tudományos életben is aktívan részt vett, számos kitüntetést vehetett át. Jelenleg nyugdíj mellett dolgozik a szakrendelőben.

Békéscsabai Életműdíj kitüntetést érdemelt ki dr. Moskovits Sándor, akinek teljes munkássága Békéscsabához kötődik, a vízművek vezérigazgató-helyetteseként vonult nyugdíjba. 1992-től a helyi zsidó hitközség elnöke. Életműve megkoronázásaként a ligetnél zsinagóga épült. Az ő kezdeményezésére épült meg az emlékfal is, emléket állítva a holokauszt megyei áldozatainak.

Békéscsaba Ifjúságáért díjat kapott Kölcseyné Balázs Mária és Zsankó László.

Kölcseyné Balázs Mária 1994-től 2007-ig a Békés Megyei Művelődési Központ munkatársa volt, napjainkban a felsőoktatásban tevékenykedik. Évtizedek óta együttműködik a megyei népművészeti egyesülettel. Meghatározó személyisége a város ifjúsági életének, több mint harminc éve dolgozik a kultúra, az ifjúságszakma területein, tapasztalata sokrétű, széleskörű.

Zsankó László 1998-tól 2004-ig a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetőhelyetteseként dolgozott, lefedve az ifjúságvédelem széles spektrumát. Ő hívta életre a Békés Megyei Áldozatvédelmi és Bűnmegelőzési Közhasznú Egyesületet, azóta is elnöke. Megelőzési céllal fiataloknak osztályfőnöki órákat szervez, de a szülőket, pedagógusokat is segíti.

Köszöntötték azokat a békéscsabai szakembereket is, akik a közelmúltban állami elismerést vehettek át: így dr. Erdeiné Gergely Emőkét, a Lencsési Óvoda vezetőjét; Lenkefi Zoltánt, a Napsugár bábszínház igazgatóját; Gnandt Jánost, a Békéstáji Művészeti Társaság elnökét, a Jókai színház festőtárának volt vezetőjét; valamint Szente Bélát, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóját.

Köszöntötték a városi óvodákból nyugdíjba vonuló óvodapedagógusokat: Csabainé Pál Ilonát, Demcsák János Istvánnét, dr. Ibos Gyulánét, Háriné Cséffai Erzsébetet, Király Ágotát, Kelemen Lászlónét, Kudlákné Ratár Klára Jolánt, Lajtos Klára Erzsébetet és Váradi Zoltánnét.

Köszöntötték a rendezvényen a Trefort Ágoston-díjban részesült Mátyásné Orosz Máriát, az evangélikus iskola igazgatóhelyettesét, valamint a Szakképzésért-díjat kiérdemelt Sarusi Ildikót, a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium intézményvezető-helyettesét.

Az ünnepségen műsort adott az Alföld Quartett és Liszi Melinda.

A város szegényebb lenne nélkülük

Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben – kezdte Márai Sándort idézve beszédét Szarvas Péter polgármester. Hozzátette, nem ilyen formában, egyetlen ünnepségen tervezték az elismerések átadását, azokat külön-külön eseményeken nyújtották volna át, ám a koronavírus-járvány felülírta az elképzeléseket.

Hangsúlyozta: az elismerések egyidősek az emberiség történetével, a kiváló teljesítmények előtt mindig tiszteleg a közösség. Békéscsaba is figyel azokra, akik rendkívüli tevékenységükkel, hozzáállásukkal segítették a várost. Hozzáfűzte: a díjazottak nem egy-egy cselekedetükkel, hanem éveken át folytatott példamutató munkájukkal érdemelték ki a jutalmakat. Beszédét azzal zárta: a város sokkal szegényebb lenne a díjazottak nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában