Nem a diszkriminációra

2020.10.11. 15:54

Minden embert megillet az egyenlő bánásmód

Tizenöt éve működik az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), melynek referensi hálózata Békés megyében is elérhető. A hatóság olyan panaszosok számára nyújt jogorvoslati lehetőséget, akiket hátrányos megkülönböztetés ér.

Busi Ottó

Valakinek a súlyáról sem lehet úgy megjegyzést tenni, hogy más is hallja /Illusztráció: Shutterstock/

– Alapvető feladatunk, hogy az egyenlő bánásmód kötelezettségének megvalósulását ellenőrizzük – mondta el dr. Csűri Gábor, a hatóság Békés megyei egyenlőbánásmód-referense. Hozzátette: a hátrányos megkülönböztetést – közismertebb nevén diszkriminációt – törvény tiltja Magyarországon.

– A tapasztalatok szerint hasonló panaszok jellemzőek Békésben is, mint az ország más részein, ugyanakkor szerencsére kijelenthető, hogy nálunk viszonylag kevés a diszkriminációs sérelem. Sajnos gyakorlatilag mindenki számára váratlan és lényeges változást hozott az idei év, hiszen a koronavírus-járvány az élet csaknem minden területén világszerte bizonytalanságokat okozott. Ebben az időszakban a megyei referensi ügyfélszolgálatunkhoz a legtöbb megkeresés állásvesztés miatt érkezett: sokan kértek tőlünk munkajogi tanácsot olyan munkavállalók, akiknek a munkáltatója hirtelen a munkaviszony „közös megegyezéssel” történő megszüntetését javasolta – árulta el a szakember.

Valakinek a súlyáról sem lehet úgy megjegyzést tenni, hogy más is hallja /Illusztráció: Shutterstock/

Dr. Csűri Gábor szerint ebben az időszakban sokan voltak, akik úgy érezték, veszélybe kerülhet a megélhetésük.

– Ezekben az esetekben valójában nem diszkriminációs sérelemről volt szó, de természetesen törekedtünk arra, hogy szakszerű választ adjunk az ügyfelek felmerülő problémáira, és mintegy útba igazítást nyújtsunk, vagyis tájékoztassuk az érintetteket a szabályokról, a munkavállalói jogokról, az igénybe vehető állami támogatásokról és a hatáskörrel rendelkező kormányhivatali szerv elérhetőségéről. A nyárra szerencsére konszolidálódott a helyzet, az egyenlőbánásmód-referensek személyes ügyfélfogadása is újraindulhatott az ország minden megyéjében – részletezte a megyei egyenlőbánásmód-referens.

A hatóság egyébiránt a napokban jelentette meg hatodik kiadványát, melyben az egészségügy területén megjelenő diszkriminációkról összegzi tapasztalatait. De korábban megjelent már az oktatás vagy éppen a foglalkoztatás területét érintő füzet is az EBH gondozásában. Számos ügy leírása jelenik meg ezekben a kiadványokban, a mostaniban pedig olvasható egy olyan eset is, ami országos szintű változást hozott.

E szerint egy, a korához képest túlsúlyos kiskorú sportorvosi vizsgálaton vett részt egy, az állam által fenntartott sportegészségügyi intézet országos sportorvosi hálózatának szervezésében. A vizsgálatot végző orvos több másik gyermek és az édesanyja jelenlétében vizsgálta meg őt, és a jelen lévő személyek előtt a kiskorú gyermek átlagostól eltérő testalkatával és túlsúlyával kapcsolatos, bántó megjegyzéseket tett. Azt mondta például, hogy „nem tűnik fel anyukának, hogy ennek a gyereknek cicijei vannak”. Mindezek miatt az érintettek az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak.

Az eljárás végül egyezséggel zárult. Ennek értelmében a sportkórház elnézést kért a kiskorú kérelmezőtől, továbbá vállalta, hogy felszólítja a megyei sportfőorvosokat és rajtuk keresztül a beosztott területi sportorvosokat, hogy amennyiben a sportolók vagy a kiskorú sportolók hozzátartozója számára az egészségi állapotukkal kapcsolatban felvilágosítást adnak, akkor az érintett személyeken kívül más ne legyen jelen a megbeszéléseken.

Megyei akadálymentes irodák

– Idén tizenöt éves a hatóság, és az évforduló alkalmából éppen folyamatban van az EBH Facebook-oldalán ugyanennyi közérdeklődésre számot tartó, illetve érdekes jogeset közlése. Ajánlom az érdeklődők figyelmébe a hatóság akadálymentesen hozzáférhető internetes honlapját is, ahol a hatóság eljárásához kapcsolódó jogszabályok és a jogesetek mellett számos kiadvány is olvasható, illetve a hatóság tevékenységével kapcsolatban minden naprakész információ hozzáférhető – hívta fel a figyelmet dr. Csűri Gábor.

Az ügyfelek számára a megyeszékhelyen működő Család-és Karrier Pontban (Békéscsaba, Sikonyi út 3.), valamint Gyulán, a Mozgáskorlátozottak Dél-alföldi Regionális Egyesületénél (Gyula, Kulcs utca 7.) biztosítanak teljesen akadálymentesen megközelíthető, modern irodákat.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában