KMNP

2020.10.05. 17:14

Már készülnek az őszi-téli programokra a nemzeti parkban

Mostantól egy új szolgáltatás, a szakvezetéses e-kerékpártúra is elérhető a Körös-Maros Nemzeti Parkban, melyről a napokban tartottak sajtótájékoztatót a Körösvölgyi Állatparkban. Az eseményen ismertették az új program részleteit, majd dr. Tirják László igazgató beszámolt lapunknak a nemzeti park őszi-téli aktualitásairól is.

Vásári Erzsébet

Dr. Tirják László a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Körösök vidéke, a kanyargó folyók, holtágak kitűnő helyszínt szolgáltatnak a kerékpáros turizmushoz. Hozzátette, hagyományos kerékpárokat ugyan eddig is lehetett kölcsönözni a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjaiban, de az e-kerékpárok technikai előrelépést jelentenek náluk. Ráadásul nőnek a bejárható távolságok is, hiszen amíg egy hagyományos kétkerekűvel napi 50-60 kilométer megtétele is komoly próbatétel, addig egy e-kerékpárral a 70-80 kilométer sem megterhelő. Így az érdeklődők már bátran vállalkozhatnak például arra, hogy eltekerjenek Csongrádra a Körös-torokig, vagy Békésre a duzzasztóműig.

– Az újításnak köszönhetően már több napos e-kerékpártúrákat is tervezhetünk, melyek keretében bebarangolhatjuk a nemzeti park tájait. Az első napon a Hármas-Körös, majd a Hortobágy-Berettyó mellett haladva eljuthatunk Dévaványára, ahol a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban meg is szállhatunk. Másnap eltekerhetünk a Bihari Madárvártába, a harmadik napon pedig Vésztő-Mágor és a Bélmegyeri Fáspuszta érintésével Békésre juthatunk el, ahonnan a negyedik napon visszatérhetünk Szarvasra – vázolt fel egy izgalmas túraútvonalat dr. Tirják László. Hozzátette, az új járművek már az idősebb korosztályok számára is lehetővé teszik, hogy bekapcsolódjanak a kerékpáros turizmusba.

Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója elmondta: az E-Kerékpár Program keretében összesen 211 e-kerékpárt juttattak el a tíz hazai nemzeti parkhoz. A programot a központ az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Irodával közösen hozta létre. Célja, hogy bővítsék a nemzeti parkok aktív turisztikai kínálatát, s a látogatók kényelmes és természetbarát módon ismerhessék meg Magyarország természeti értékeit. A programra a kormány 150 millió forintot biztosított.

– Csak akkor beszélhetünk igazi természetvédelemről, ha az emberek ki is mennek a természetbe. Erre pedig az e-kerékpár azért jó eszköz, mert eltünteti az emberek fizikai felkészültsége közötti különbségeket. Így idősek és fiatalok, gyerekek, szülők és nagyszülők is együtt tekerhetnek – hangsúlyozta Petényi Mirkó.

A sajtótájékoztató után a jelenlévők egy e-kerékpártúrán is részt vehettek, melyen a szakvezető szerepkörét dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója töltötte be. Az útvonal a Szarvasi Arborétum mellett elhaladva, majd a Hármas-Körösön a mezőtúri komppal átkelve a folyó gátján vezetett tovább. Közben látnivalók is bőven akadtak, a vízen állomásozó récéktől kezdve egészen a magasban köröző kabasólyomig. Végül megtudtuk: első három szakvezetéses túrájukat október 3-ra, 10-re és 17-re hirdették meg.

Már készülnek az őszi-téli szezonra

Dr. Tirják László a nemzeti park aktualitásairól elárulta, tájegységeiken már javában készülnek az őszi-téli időszakra, melynek első nagy látványosságát az őszi vonulómadarak – vadliba fajok és darvak – megérkezése adja. Kardoskúton például 10-15 ezer daru időzik hetekig, ami rengeteg látogatót vonz a térségből és az ország minden pontjából egyaránt. A különböző vadliba fajok pedig a Biharugrai-halastavak környékén jelennek meg, ami szintén nagy attrakciónak számít.

Tájegységeiken kollégáik egyik legnagyobb feladata ilyenkor a közel háromezres szürke marha állományuk téliesítése. Az állatokat a legelőkről ilyenkor behajtják telelőterületeikre, ami idén nehézségekkel is társult, hiszen a száraz tavasz miatt kevés takarmányszénájuk lett, de hiányát mára sikerült pótolniuk. Végül a túzokokról elmondta, azok a hidegebb hónapokban csapatokba verődnek, és főként káposztarepcét fogyasztva vészelik át a zord időszakot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában