felújítás

2020.10.25. 15:29

Lecserélik az órát a mezőgyáni templomtornyon

Állványerdő öleli körbe Mezőgyánban a helyi református templom tornyát, amely 14 millió forintos támogatásból újulhat meg, többek között cserélik a császárfát és a toronyórát is. A beruházás egy hónap múlva érhet véget.

Licska Balázs

20201015 Mezőgyán Megújul Mezőgyánban a református templom. Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

– Folytatódik a mezőgyáni református templom felújítása – mondta a helyszínen Kovács László lelkipásztor, emlékeztetve, korábban – egy jótékonysági akciónak is köszönhetően – újrafestették az Isten házát. Most 14 millió forint támogatást nyertek el a további munkálatokra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. felhívásán. Hozzátette, pár éve lekerült a csúcsdísz a református templomról egy komoly vihart követően, az azt tartó császárfa elkorhadt. Ideiglenes megoldással, függesztésekkel sikerült a csúcsdíszt visszahelyezni. A mostani beruházás során részlegesen cserélik a császárfát, amivel véglegesen orvosolni lehet a problémát, és a csúcsdísz biztonságban lesz.

Dani Attila és Kovács László szerint is a helyi közösséget szolgálja a megvalósuló fejlesztés /A szerző felvételei/

A felújítás keretében kicserélik a toronyórát, és a külső mellett a templom némi belső korszerűsítésére is sor kerülhet azzal, hogy megújul az elektromos hálózat, és a padok egy része fűthető lesz. Kovács László lelkipásztor elmondta, a beruházás nagyjából egy hónap múlva érhet véget. Ezt követően nemcsak szebb lesz a református templom, hanem a hívek, a betérők számára kényelmesebb és biztonságosabb is.

A beruházás várhatóan egy hónap múlva ér véget.

– Mindig örömteli, ha megújulhat egy-egy mezőgyáni épület – mondta el lapunknak Dani Attila polgármester, hozzátéve, a Mezőgyáni Református Missziói Egyházközség az elmúlt időszakban több sikeres pályázatot adott be és nyert el támogatást. Azok pedig fontosak, mivel önerőből nem igazán lehet hasonló volumenű beruházásokat megvalósítani. Hangsúlyozta, értékként tekintenek Mezőgyánban a református templomra, a település meghatározó és központi helyen lévő épülete, amelynek közösséget teremtő, formáló szerepe is fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában