projekt

2020.10.10. 07:19

Kopjafa őrzi a fafaragó Miska bácsi emlékét Kunágotán

Az együtt a közösségért – helyi identitás és kohézió erősítése című projekt keretében megrendezték a Tűhegyi Mihály-emléknapot.

Cs. I.

Páli Józsefné és Gyöngyösi Károly kötötte fel a nemzeti színű szalagot a kopjafára /Fotó: BMH/

Kopjafát állítottak a római katolikus Nagyboldogasszony temetőben, ahol Gyöngyösi Károly alpolgármester osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Emlékeztetett, 25 éve ugyanezen a helyen fafaragók állítottak emléket egy általuk szeretett kunágotai fafaragónak, akit ők csak Miska bácsinak hívtak. Az 1995-ben állított fafaragást az idő tönkretette. Az önkormányzat felkérte a Békés Megyei Népművészeti Egyesület fafaragóit egy új kopjafa elkészítésére.

Páli Józsefné és Gyöngyösi Károly kötötte fel a nemzeti színű szalagot a kopjafára /Fotó: BMH/

– Egykori társai szerint az öreg mesterből sugárzott az alkotás öröme. A gyalulatlan nyersfával finoman bánt. Amit a fejében elgondolt, azt a kezével megvalósította. Az elkészített tárgyak a paraszti kultúrát hirdették. Készített szobrokat is. A pásztorfigurákat és a geometrikus mintákat szívesen karcolta szaruba vagy csontba. Mesterségét nem tanulta, de szívesen átadta tudását a fiataloknak.

Elmaradhatatlan tagja volt a kézművestáboroknak. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület ajánlását követően az idős fafaragó a Népművészet Mestere díjban részesült. Kunágota önkormányzata 2014-ben olyan állandó kiállítóhelyet hozott létre, ahol a falu múltját bemutató dokumentumok között jól megférnek a helyi alkotók munkái is. Tűhegyi Mihály művei és maga az alkotó is felvételt nyert a helyi értéktárba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában