fűtési szezon

2020.10.08. 11:29

Életet menthet, ha átnézetjük a kazánt

Egyre többen indítják be a gáz- vagy vegyes tüzelésű fűtésrendszereiket. A statisztikai adatok alapján Békésben ezek a legnépszerűbbek, a gáz- és a fa-, valamint a széntüzelés a leggyakoribb az ingatlanokban. A szakemberek szerint ezen tüzelőberendezések rendszeres karbantartása kiemelten fontos, jelenleg pár hetes várakozásra készülhet az, aki most hívna szerelőt.

Busi Ottó

Budapest, 2016. július 4. A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazán égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrzi a Határ utcában 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl. MTI Fotó: Marjai János

Fotó: Marjai János

A katasztrófavédelem ajánlása szerint a gázkazánok esetében a tartós üzem előtt elengedhetetlen az égőtér és a hőcserélő tisztítása. Ellenkező esetben a por ráéghet a hőcserélőre, emiatt a kazán hatásfoka romlik, tökéletlen égés jön létre, mindez előbb-utóbb a kazán leállásához, rosszabb esetben akár szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. Vegyes tüzelésű kazánok esetében a kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg lehet veszélyes: a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. A fűtési szezon elején a kémények állapotával is foglalkozni kell, ha még nem ellenőrizte szakember a füstelvezetőt, még nem késő kihívni.

Évente legalább egyszer érdemes a fűtést szakemberrel átnézetni /Fotó: MTI/Marjai János/

Aki eddig nem végeztette el az idei karbantartást a készülékénél, annak most az általunk megkérdezett szakemberek szerint nagyságrendileg két hetet kell várni; ez nyáron mindössze néhány nap. Czégény Roland víz-, gáz- és központifűtés-szerelő úgy fogalmazott, ha nincs komolyabb gond, akkor az éves ellenőrzés, a gázkészülék tisztítása viszonylag gyors, és nagyságrendileg 15-20 ezer forintba kerül. Ha nem ellenőrzésre kell menni, mert kiderült, hogy a berendezés elromlott, nem működik, az valamivel hosszabb idő. Hozzátette, a szükséges alkatrész, ha éppen nincs, akkor is jellemzően másnapra megérkezik, így általában 48 órán belül el tudják hárítani a hibát. Hozzátette, mindez márkafüggő, az egyes gyártók készülékeivel delegált szakemberek, alvállalkozók foglalkoznak. De elmondása szerint azt is figyelembe kell venni, hogy megéri-e a berendezést javítani, vagy inkább újat érdemes beszerezni.

Akinek elromlik a készüléke és a csere mellett dönt, annak nagyobb beruházással kell kalkulálnia. Czégény Roland elmondta, gyártják ugyan a régebbi készülékeket is, de ezeket csak a társasházaknál, a gyűjtőkéménnyel ellátott helyekre lehet beszerelni. Családi házaknál kizárólag a kondenzációs készülékek építhetők be, ez pedig a kémény átalakításával is jár.

– Dupla falú kéményt kell kiépíteni, a régi, jellemzően alucsöves rendszer már nem jó ehhez a készülékhez. Ez egy zárt rendszer, a kisebb belső csövön távozik az égéstermék, az ezt körülölelő másikon pedig a friss levegőt szívja be a kazán – részletezte a szakember. Hozzátette, ez nem kevés kiadással jár: a kondenzációs készülékek körülbelül 250 ezer forinttól kezdődnek, a kémény métere nagyságrendileg 10 ezer forinttól érhető el, plusz a hely kialakításától függően a különböző alkatrészek, csőidomok sem olcsók, így az új elvezető nagyságrendileg 100 ezer forint is lehet pluszban. Ehhez jön még a munkadíj, az engedélyek és az elektromos érintésvédelem is – ami jellemzően hiányzik korábbról, – így aztán a teljes csere alsó hangon is 600 ezer forint lehet.

A társasházakban elterjedt gázkonvektoros megoldásnál azok karbantartása, készülékenként, jellemzően 5-20 ezer forint, attól függően, hogy mennyire bonyolult a probléma, és helyben vagy csak a fűtőtest kiszerelésével, elszállításával javítható. Ha cserélni kell a készüléket, akkor körülbelül 150 ezer forinttól kezdődnek annak darabjai, mindehhez az anyagköltség és a munkadíj is hozzáadódik.

Füstjelzővel elkerülhető a tűz

A katasztrófavédelem szerint a lakástüzek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat. Egy füstérzékelő nemcsak életet ment, hanem annak köszönhetően a keletkező károk mértéke is jóval kisebb. A fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent még a szén-mo­noxid, a mérgezések elkerülése érdekében az eszközök karbantartása mellett a lakás megfelelő szellőzéséről is gondoskodni kell. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba célszerű résszellőzőt szereltetni. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nincs meg a szükséges levegő-utánpótlás. Ahogy a tűz, úgy a szén-mo­noxid érzékelésére is van eszköz, amelynek használata szintén életeket menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában