Galériával, videóval

2020.10.13. 13:56

Elektromos busz jár egy hónapig Békéscsabán

Egy hónapig bemutatkozó, demonstrációs jelleggel Békéscsabán, városszerte közlekedik egy elektromos busz a Zöld Busz Programot előkészítő mintaprojekt keretében – jelentették be a kedden a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

20201013 Békéscsaba Elindult a Zöld Busz Program a képen Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Év elején fogadták el a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben közép- és hosszú távú terveket fogalmaztak meg, és Magyarország 2050-re a klímasemlegességet célozta meg – ismertette dr. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette, abban, hogy a célt elérhessék, kulcsszerepe van a közlekedés zöldítésének is.

Kilenc helyszínen zajlik a mintaprojekt

Elmondta, az éghajlatra káros gázok részben a közlekedés miatt keletkeznek. Több vonalon tesznek erőfeszítéseket, hogy a kibocsátást csökkenthessék, például támogatást adnak elektromos autók vásárlására, és kiemelt projektként értékelhető a Zöld Busz Program. A következő tíz évben 36 milliárd forintot szánnak arra, hogy a 25 ezernél nagyobb lélekszámú településeken elektromos buszokat állítsanak üzembe. Most elindult a demonstrációs mintaprojekt, kilenc helyszínnel, nyolc várossal.

Az államtitkár hozzátette, Békéscsaba 56 millió forintos támogatást kapott a szaktárcától, hogy a városban is egy hónapig teljesíthessen szolgálatot egy nagyjából 150 millió forintot kóstáló elektromos busz. Hamarosan elérhető lesz egy 4,2 milliárd forintos pályázat, a kedvezményezettek zöld járgányokat szerezhetnek be, korszerűsíthetik a buszparkokat. Békéscsabán is várható, hogy környezetkímélő járművek érkeznek, a Zöld Busz Program és a Modern Városok Program részeként.

Városszerte közlekedik az elektromos busz

Szarvas Péter polgármester elmondta, Békéscsaba is azon nyolc város között van, ahol bemutatkozó jelleggel elektromos buszok közlekednek egy hónapig, ezzel közelebb vihetik a helyiekhez a zöld ügyet. A megyeszékhelyen városszerte közlekedik a járgány, érintve Gerlát, Mezőmegyert, Jaminát és a Lencsési lakótelepet is.

Ismertette: Békéscsabán jelenleg 25 busz teljesít szolgálatot, amelyek évente 1 millió kilométert futnak. A járműpark meglehetősen elavult, az átlagéletkor 14-15 év, így megérett a cserére, a megújításra – ezért is kezdeményezték a partnerséget a minisztériummal. Szólt arról, hogy az utasok számára a menetrend mellett rendkívül fontos, mennyire komfortosak a járművek, milyen az állapotuk.

Tesztelték, hogy mennyit bír a jármű

Elmondta, a városban egy Solaris típusú lengyel busz közlekedik. A mostani időszakban arra is kíváncsiak, mennyit bír a járgány. Hétfőn tesztelték az akkumulátorokat, és a tervezett 200 kilométer helyett 215 kilométert teljesített egy töltéssel, garázsmenetben a Szarvasi úton állt meg – az akkumulátorok egyébként nagyjából hat óra alatt feltölthetők, és így kibír a jármű egy egész napi igénybe vételt. Jelenleg egy mobil töltővel töltik az akkumulátorokat a Szarvasi úti telepen.

A városvezető kiemelte, a Modern Városok Program keretében komplex energetikai fejlesztést valósítanak meg Békéscsabán – például naperőművet építenek –, amely más önkormányzatok számára is példaként szolgálhat. A projekt részeként pár éven belül frissítenék a buszparkot is, tíz elektromos járművet vásárolnának, amely jelentős megújításként értékelhető.

Tovább javulhat a levegő minősége

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő fontosnak nevezte, hogy Békéscsabán, Magyarországon ne közlekedjenek környezetszennyező buszok. Elmondta, bizonyos statisztikák szerint évente több ezer olyan halálozás történik, amely a légszennyezettségre vezethető vissza.

A politikus megköszönte, hogy a kormány figyel Békéscsabára, és szerinte a mostani demonstrációs mintaprojekt a Modern Városok Program keretében várható, a buszpark megújulását lehetővé tevő beruházás egyik előszobájának tekinthető. Hangsúlyozta, az elektromos buszok nemcsak a környezetet kímélik, hiszen a zajkibocsátás is csökken, valamint kényelmesek, akadálymentesítettek. Ezzel sokféle szempontból növelik a közösségi közlekedésben a komfortfokozatot. Hozzátette, bár Békéscsabán jó a levegő minősége, előrébb léphetnek ebben a tekintetben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában