Az év fája

2020.10.28. 17:29

Dobogós helyre értek a geszti kastély platánfái

Harmadik helyezést értek el több mint négyezer szavazattal a geszti Tisza-kastélynál lévő platánfák az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett Év Fája versenyen.

Licska Balázs

20201022 Geszt Az Év fája szavazáson harmadik helyezést ért el Geszt a Tisza-kastélynál lévő platánfákkal. Képen: Péter Katalin alpolgármester Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

A megmérettetésre Péter Katalin, Geszt alpolgármestere jelölte a platánfákat, aki elmondta: a legenda szerint két bivaly tetemét ásták a két növény alá akkor, amikor 220 éve elültették azokat. A két platánfa alatt pihenhetett annak idején a két miniszterelnök, Tisza Kálmán és gróf Tisza István, valamint Arany János is.

Péter Katalin alpolgármester elmondta, a legenda szerint bivalyok tetemével együtt ültették el 220 éve a két platánfát /A szerző felvétele/

Az Ökotárs Alapítványnál közölték: az idei Év Fája versenyre 38 növényt jelöltek, a tíz döntőst szakmai zsűri választotta ki. A fináléba kerültek közül a közönség a július 1. és október 1. közötti online szavazással választotta meg kedvencét.

Több mint 20 ezer voks érkezett.

A győztes a mélykúti templomdombon lévő júdásfa lett, megelőzve a debreceni Déri téri kocsányos tölgyet, valamint a geszti Tisza-kastély platánfáit, amelyek 4244 szavazatot kaptak.

A geszti Tisza-kastélynál lévő platánfákat Péter Katalin, Geszt alpolgármestere jelölte a viadalra. Elmondta, bár pontosan nem tudni, hogy mikor ültették a platánfákat, 220 évesek lehetnek. A legenda, a helyi idősek elmondása szerint a két platán alá az 1800 körüli ültetésük idején két bivaly tetemét ásták el a cselédek, és azok éltetik a most is gyönyörű fákat. A Tisza-kastélyt 1772-ben építették, és a parkot 1850 körül rengeteg fa díszíthette a két platán mellett.

Arany János 1851-ben öt hónapot töltött a családnál, Tisza Domokost nevelte, tanította. A rezidencia melletti kerti lakban élt, és akár a két platánfa árnyékában is megszállhatta az ihlet. Geszti évei alatt írta a Hajnali kürt, A dajka sírja, A gyermek és a szivárvány, illetve a Domokos napra című műveit, emlékeiből pedig az Ágnes asszony című balladát.

Kiemelte: Geszt két miniszterelnököt adott az országnak, Tisza Kálmánt és gróf Tisza Istvánt;

Tisza Lajos pedig kormánybiztosként Szeged árvíz utáni újjáépítésében vállalt főszerepet – minden bizonnyal ők is látták a két platánfát, és pihenhettek, töltődhettek, gondolkodhattak a tövükben.

A kastély a második világháborút követően évtizedeken keresztül az általános iskolának adott helyt, tehát a gesztiek második otthonává vált. Elmondta, a kislányok és a kisfiúk a szünetekben a platánok körül kergetőztek. A gyermekekből felnőttek lettek, menyasszonyok és vőlegények, rengeteg esküvői fénykép is született a méretes fák árnyékában. Az elszármazottak pedig, ha csak tehetik, megnézik a kastélyparkot, és szeretnek a platánokkal fotózkodni.

Geszten büszkék a hagyományaikra

Péter Katalin szerint hatalmas eredmény, hogy a 800 lelkes település értékére, egyedülálló örökségére több mint négyezer voks futott be. A szavazás lehetőségét többek között cikkekkel hirdették a közösségi portálon, sokaknak küldtek e-mailt és hagyományos postai levelet. Ahogy a helyieket, úgy a Gesztről elszármazottakat és a település barátait is voksolásra buzdították.

Úgy véli, a harmadik helyezés az összefogásnak köszönhető, és az Év Fája verseny is bizonyította, vannak ügyek, amelyeket érdemes támogatni. Arany Jánost idézve azt mondta: „Álmokban és szeretetben semmi sem lehetetlen.”

Az alpolgármester hangsúlyozta: az Év Fája versenynek köszönhetően ismét beszédtéma volt Geszt, vitték a település hírét szerte az országban. Kiemelte: Geszten büszkék a kastélyra, a Tisza családra, hogy két miniszterelnököt adtak az országnak, tisztelik a hagyományokat. És rendkívül izgatottak, számítanak a rezidencia és környezetének felújítására, eredeti állapotba történő helyreállítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában