múltidéző

2020.10.25. 12:29

Békéscsaba múltjába vezetnek vissza a régi fotók

Ezen a héten az antikfoto.hu Békéscsabáról szóló képeiből válogattunk. Ha Önnek is vannak olyan régi felvételei, amit szívesen megosztana másokkal, küldje el leírással együtt a [email protected] címre!

G. Cs.

 

Képeslap a békéscsabai Ligetről 1911-ből. Ekkortájt még színezték a képeslapokat, de már nem kézzel, hanem gépi technikával. Valószínűleg egy ügyes mester jobban ügyelt volna a határvonalakra.

Iskolás gyerekek a Kossuth-téren és a Városháza épülete 1912-ben.

 

Az 1897-ben épült csabai selyemfonoda és dolgozói az 1910-es években. A gyár megközelítőleg háromszáz munkást foglalkoztatott. Az I. Világháború után a román megszállás idején a gyárat teljesen kifosztották, ami csak 1921-ben indult újra Merkur pamutszövőgyár néven.

Fürdőző gyerekek a békéscsabai strandfürdőben 1925-ben. Az akkor Magyarország egyik legmodernebb strandfürdője 1922. augusztus elsején nyitotta meg kapuit.

Babakocsit tologató pár és futkorászó nagyobb gyermekük 1961-ben az Andrássy úton. A háttérben a Szent István tér.

A békéscsabai Evangélikus Gimnázium épülete 1962-ben. Ekkor még Állami Általános Fiúgimnázium volt, egy évvel később kapja majd a Rózsa Ferenc Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola nevet.

A Békéscsabai ÁÉV házgyár az 1970-es években. Épülnek a panellakások.

Utolsó képünkön asszonyok raknak rendet az 1966-ban felavatott Békéscsabai Konzervgyár udvarán. A kép az 1970-es években készült. Az avatóünnepségen több mint kétezren vettek részt, köztük jelen volt Klimenko ezredes, a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok képviselője is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában