közvilágítás

2020.10.09. 12:50

A naptár alapján kapcsolják a lámpákat Békéscsabán

Még sötét van reggel, amikor már lekapcsolják; és este, amikor már sötét van, még nem kapcsolják be a közvilágítást – emiatt panaszkodtak többen is az elmúlt időszakban.

L. B.

A közvilágítást október 1-től 6 óra 12 perckor, október 11-től 6 óra 27 perckor kapcsolják le, valamint október 1-től 18 óra 22 perckor, október 11-től 18 óra 12 perckor kapcsolják be Békéscsabán – ismertette Szarvas Péter polgármester.

A városvezető elmondta: a közvilágítást az NKM Áramhálózati Kft. vezérli. Békéscsaba a Nyugat alállomásból kapja a jelet 10 településsel együtt, ezért a jelenlegi, tíznaponta változó időpontokat rögzítő úgynevezett „közvilágítási naptár” szerinti irányítástól eltérni csak az összes település hozzájárulásával lenne lehetséges. Az időpontok igazodnak a nyári és téli időszámításhoz. De felhős, esős időben sötétebb van, ami ront a látási viszonyokon.

A városban zajlik a Smart városüzemeltetési rendszer kialakítását célzó projekt a Modern Városok Program keretében. Abban alapvetően a meglévő lámpatesteket cserélik modernekre; energiatakarékos, LED-es technológiát alkalmazva. Mindez lehetőséget nyújt arra, hogy a közterületeket jobban megvilágítsák. Hozzáfűzte: az alkonykapcsolós közvilágítás vezérlésének kiépítésére – azaz arra, hogy valóban akkor kapcsolják le a közvilágítást, amikor világos van, és akkor kapcsolják be, amikor sötét – keresik a megoldást és a forrást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában