Koronavírus Békésben

2020.09.01. 17:29

Visszafizetik a törölt külföldi utak árát

Szeptember első napjával a világ valamennyi országa „utazásra nem javasolt” kategóriába került. A bejelentést követően az utazási irodák több lehetőséget is felajánlottak azok számára, akik ebben a hónapban indultak volna külföldre nyaralni.

Vágvölgyi Nóra

2020.09.01.-én lezárták az országhatárokat, így Parassapusztát is. Ladóczki Balázs/LB Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs

A békéscsabai Lengyel Norbert két esztendeje nyitotta meg utazási irodáját Tenerifén, azóta három apartmanjában fogadja a többnyire magyar, gyakran Békés megyei vendégeit. Mint mondta, júniusban kezdett visszaállni a normál kerékvágásba az élet, a spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez Pérez-Castejón ekkor jelentette be, hogy július elsejétől újraindulhat a nemzetközi turizmus a Kanári-szigeteken.

A járványhelyzet miatt szeptember elsejével lezárták hazánk határait, szigorúan ellenőrzik a forgalmat az átkelőknél /Fotó: MW/

– Bár Spanyolországot több európai ország is veszélyes helynek ítélte, a Kanári-Szigeteket a biztonságos zöld kategóriába helyezte, Magyarország ebben kivétel volt. Augusztusban miután hazánk sárga zónává nyilvánította Spanyolországot, a turistáinknak három lehetőségük volt. Magyarországra visszatérve két hetes karantén kötelezettséget vállalnak, vagy két negatív tesztet csináltatnak. Az pedig, hogy a magyar kormány bejelentette, szeptember elsejétől ismét lezárja a határokat, nagyon megosztotta a nyaralni vágyókat. Sokan megijedtek, de inkább információkat kértek tőlünk, mintsem visszamondták volna a nyaralásukat. Hozzátette, egyelőre lemondásaik sincsenek, így folyamatosan fogadják a családokat az apartmanjaikban.

Az Ibusz utazási iroda honlapjára kedden délután került ki egy közlemény, melyben arról írnak: ,,Társaságunk a végsőkig kitartott az utaztatás mellett, azonban a mai napon, a bevezetett korlátozások és a lemondott utasok mennyisége alapján azt a döntést kellett meghoznunk, hogy a szeptember 1-je után induló valamennyi charterjáratunkat töröljük.” Mint fogalmaznak, utasaik három lehetőség közül választhatnak: a befizetett összeget 110 százalékban visszatérítik utalvány formában vagy átfoglalási lehetőséget biztosítanak jövőre induló útjaik egyikére, illetve teljes mértékben visszaadják a befizetett pénzt, legkésőbb tizennégy napon belül.

Egy másik békéscsabai utazási iroda arról tájékoztatta ügyfeleit, utasaiknak akkor tudnak visszautalni befizetett pénzt, ha a partnerirodáktól megérkezik számlájukra az összeg. Találtunk az interneten olyan irodát is, ahol az összes hátralévő görög és horvát utat törölték. Ezek árát teljes mértékben visszafizetik.

Bécsbe irányítják át utasaikat

Lengyel Norbert, a Canarian Tours utazási iroda tulajdonosa elmondta, a kormány augusztus végi szigorító intézkedéseinek bejelentését követően az egyik fapados légitársaság nem sokkal később közleményt adott ki, hogy a szeptemberi hónapra az összes járatát törli a Budapest-Tenerife útvonalon. – Ez nagyon megnehezíti a munkánkat, hiszen a szeptemberi vendégeink számára – új alternatívaként – Budapest helyett, bécsi indulásra kell módosítanunk az összes repülőjegyet. Ugyanakkor az utazási szándék nem múlt el, talán csak bizonytalanabbak, ezért a mi kötelességünk, hogy napról-napra friss információkkal lássuk el őket – osztotta meg velünk a békéscsabai vállalkozó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában