falunap

2020.09.26. 14:52

Ötven éve lett nagyközség Gádoros

Gádoroson ünnepségsorozattal, sok programmal tették emlékezetessé az idei falunapot, a település nagyközséggé válásának az 50. évfordulóját.

Csete Ilona

Pénteken a hagyományos falunapi megnyitón köszöntötték a 32 újszülöttet, a legidősebb gádorosi polgárt (Herbszt Józsefné Ruzsinszki Ilona 95 éves). Átadták a Gádoros nagyközségéért kitüntető címet, amit 2020-ban Papp Jánosnak, a Papp-Mezőgazda Kft. ügyvezető igazgatójának, volt települési képviselőnek ítéltek.

2001 óta minden év szeptember utolsó hétvégéjén ünneplik a falu újratelepítését. 144 esztendeje annak, hogy a tatárjárás idején elpusztult településre, a földek megművelésére, erre a területre új lakók érkeztek.

– Újra benépesült a vidék, település alakult ami 1901-től a Gádoros nevet kapta. Emlékezzünk meg azokról, akik Gádorost alapították. Gondoljunk azokra, akik a legrosszabb időkben is itt maradtak, akik templomot, iskolát építettek, akik fiatal gádorosi katonákként életüket adták a hazáért – mondta dr. Szilágyi Tibor. A polgármester a 2020-as év falunapját édeskeserűnek nevezte.

– Keserű, mert a vírushelyzet miatt a falunapi nagy tömegeket megmozgató rendezvényeket a lakosság védelme érdekében el kellett törölnünk. Viszont édes, mivel Gádoros idén ünnepli nagyközséggé avatásának 50. évfordulóját. A Békés Megyei Tanács 1016/1969 kormány számú határozat alapján Gádoros községet 1970. január 1-től nagyközséggé nyilvánította. Önkormányzatunk ennek tiszteletére díszzászlót varratott, emlékkövet emeltetett a dr. Hidasi László parkban és fotókiállítást állított össze az elmúlt 50 év emlékezetes eseményeiről. A hallgatóság megtudta, hogy Gádoros testvértelepülése, Uppony egy nemes gesztussal élt: mészkő tömböt ajánlott fel a gádorosiaknak nagyközséggé nyilvánításuk 50. évfordulója alkalmából, így is hozzájárulva a testvértelepülési kapcsolatok erősítéséhez. A kőtömbből emlékkő készült, amit szintén a programsorozat keretében avattak fel a dr. Hidasi László parkban, az életfa mellett.

A polgármester bejelentette, hogy a településükön az Európai Unió TOP és Magyarország kormányának Magyar Falu Programja által megújulhatnak intézményeik, útjaik, közterületeik. Pénteken átadták a néhány hét alatt elkészült Iskola utcát, amely új aszfaltot kapott egy elnyert, 22 milliós pályázatnak köszönhetően.

Kihirdették a Virágos, rendezett porta díjazottjait is: Tatár József és családja – Justh Zsigmond u. 12., Gombkötő Imre és családja – Fő u. 62., Farkas Gábor és családja – Vörösmarty M. u. 10., Sasfalvi György és családja – Deák F. u. 19., Tatár Sándor és családja – Bartók B. u. 25.

Polgármesteri elismerő oklevelet kapott Szabó Margit a díszzászló elkészítéséért; Kovács Emília a díszzászló előkészítésében végzett munkájáért; Birkás Márton a díszzászló előkészítésében végzett munkájáért; Szilágyi Bálintné a dísz asztalterítő elkészítéséért; Muhel Gábor a Gádorosi Füzetek 14. kötetének, a Gádorosi Községi Könyvtár történetének a megírásáért és megszerkesztéséért; Puskelyné Pacsika Mónika mézeskalács készítő, a falunapi kiállításért.

A rajzszakkörösök emléktáblát állítottak. Civil kezdeményezésre a község egykori jeles pedagógusáról, Triznyai Jenőnéről is megemlékeztek. A képviselő-testületet megkereste Liszkai Ágnes és Tóth Lejla volt gádorosi rajzszakkörös diák. Jelezték: idén ünnepelte volna a Triznyai Jenőné általa alapított rajzszakkör az 50 éves jubileumát. Úgy gondolták, méltó emléket állítanak köztiszteletnek örvendő tanáruknak. A képviselő-testület hozzájárult emléktábla elhelyezéséhez a művelődési házban, amit lelepleztek az ünnepségen. Kiállítás is látható a hajdan volt szakkörösök munkáiból és Triznyai Jenőné alkotásaiból.

Sokszínű program az ünnepi hétvégén

50 éve nagyközség Gádoros, ebből az alkalomból a községi könyvtárban fotókiállítás látható a település félévszázados történetéről. Kiadták a Gádorosi Füzetek 14. kiadványát, amit e rendezvénysorozat keretében bemutattak szombaton. A polgármesteri hivatalban pedig egy orosházi kézműves, Puskelyné Pacsika Mónika mézeskalács munkáiból látható kiállítás két héten át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában