Kossuth Rádió

2020.09.19. 21:03

Ismét a megyébe érkezett az Országjáró

Élőben jelentkezett a Kossuth Rádió Országjáró című műsora szombaton a megye több településéről, Békésről, Mezőberényből és Dobozról. A megye névadó településén Czifra Szilvia műsorvezető elmondta, a Domokos István felelős szerkesztő által koordinált Országjáró minden szombaton több órában szól az ország különböző pontjairól.

P. G.

20200919 Békés A Kossuth Rádió Országjáró című műsora. Az álló műsorvezető Czifra Szilvia, aki Zolival beszélt Geri Klára Az első ősz Interjúalany Varga Sándor helytörténeti kutató a második Barta István Zoltán Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– A járványhelyzet óta az volt a célunk, hogy bemutassuk az érdeklődő rádióhallgatóknak, hogy hazánk kisebb településein is mennyi érték, mennyi egyedi természeti kincs, mennyi minden található – mondta el hírportálunknak Czifra Szilvia. A műsorvezető ennek kapcsán szólt arról, hogy korábban Magyarország nagyobb városait már körüljártak hasonló módon, éppen ezért is fordultak a kisebb városok, közösségek felé. A programfolyam egyébként sokakban régi szép rádiós emlékeket is idézhetett, hiszen a legendás körkapcsolások keretei között adták egymásnak a szót az élő helyszínek, miközben feltárultak a turisztikai, kulturális, gasztronómia különlegességek, megszólaltak érdekes emberek, civil szerveződések.

Geri Klára beszélgetett Barta István Zoltánnal /Fotók: Imre György/

– A települések szívét, lelkét, közösségét keressük a műsorokban. Ezek a dolgok a nagyobb hírfolyamokba nem kerülhetnek be, mi viszont szeretnénk bemutatni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy helybe menjünk, ne a távolból beszélgessünk az egyedi értékekről – tette hozzá.

A többórás műsorban 60-70 vendéget, különleges személyiséget szólaltatnak meg, amire az előkészültek már több héttel korábban megkezdődnek. Domokos Istvánék pedig egészen héten erre készülnek, előzetes egyeztetések, interjúk után választják ki az interjúalanyokat.

Czifra Szilvia Varga Sándor helytörténeti kutatót kapta mikrofonvégre

A szombaton 10 órakor kezdődött adásban a teljesség igénye nélkül feltárult a három település múltja, jelene és a jövője. Hallhattunk Petőfi mezőberényi látogatásairól, arról, hogy honnan kapta Békés a Madzagfalva nevet, mitől különleges a földrajzi eredetvédett Békési Pálinka, melyek Doboz különleges értékei, hogyan őrzik Mezőberényben a szlovák hagyományokat, milyen volt a békési tanyavilág, melyek a térség gasztronómiai értékei – és még sorolhatnánk a műsor részeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában