összefogás

2020.09.30. 20:17

Helyére emelték Békésen a felújított keresztrészt

Helyére emelték a békési katolikus templom felújított keresztrészét szerdán délelőtt.

Papp Gábor

Dr. Pálmai Tamás, a helyi katolikus közösség tagja, a munkálatok koordinátora lapunknak elmondta, a sérült rész levétele sem volt könnyű mintegy két héttel ezelőtt, az új felhelyezése azonban időben és technikailag egyaránt hosszabb és bonyolultabb folyamat volt, amit nehezített a kedvezőtlenre fordult időjárás.

Szerdán a munkálatok időszakában végig fújt a szél, esett az eső. Emellett a helyreállítása során a nyélrészt és a kereszt fejét külön-külön kellett feltenni, a két darabot odafent kellett összeilleszteni. A 60 év fölötti Balog Károly bádogos az ipari alpinistákkal, Fekete Róberttel és Rakovics Zoltánnal szintén a magasba emelkedett, sőt ki is mászott Fekete Róbert mellé a kabin tetejére.

A helyreállítás közben folyamatosan esett az eső /Fotók: Gazsó János/

A szakember jelenléte és tudása egyébként fontos is volt, nagy szükség volt rá az új rész felhelyezése során. A darut Barkász Sándor, a Békés Drén ügyvezetője biztosította, Nagy József kezelte. A helyszínt a rendőrség és a polgárőrség biztosította.

Korábban Gazsó János és Apáti-Nagy Lajos drónos fotókkal segítette az előkészítést. Mint megírtuk, néhány héttel ezelőtt az internetezők hívták fel a figyelmet arra, hogy a kereszt főtér felé néző ága lehajlott. Mint később kiderült, rozsdásodás okozta a problémát. Szinte azonnal megkezdődtek az egyeztetések a helyreállítással kapcsolatban, amelyek szerdán fejeződtek be. A helyreállítás érdekében széles körű összefogás alakult ki a városban, nagyon sokan álltak a jó ügy mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában