károkozás

2020.09.14. 11:14

Egyre gyakoribb a parkolós koccanás Békésben

Sokan ismerik, illetve tapasztalták már saját bőrükön azt a szituációt, amikor parkoló járművükhöz érve egy friss karcolással vagy horpadással szembesülnek. A tettes persze sehol, és bocsánatkérő, adatokat tartalmazó cetli sem. De mit tehet ilyenkor a károsult?

Vásári Erzsébet

Olvasónk, a békéscsabai Ökrös László számolt be sajnálatos történetéről, amikor alig másfél éves Honda terepmotorjának egyik indexét letörték. Mindez elsőre nem tűnhet komoly bajnak, és az autós, aki a vétkes károkozó volt, talán szintén így gondolhatta, ezért távozott angolosan a tett helyszínéről. A tulajdonos is csupán a motorkerékpár átnézésekor szembesült azzal, hogy nem egy egyszerű indexcseréről lesz szó. A kár értéke pedig nagyságrendekkel nagyobb annál, mint amire először gondolt, illetve amire az ember csak úgy legyintene egyet. A cseréhez ugyanis a motor jelentős részét fel kell tárni, ami több órát vesz igénybe. Így a helyreállítás összköltsége, tehát a kár mértéke eléri a százezer forintot.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy voltak szemtanúi az esetnek, akik az autó rendszámát felírták. Később sikerült beazonosítani a vétkest, aki az autóján látható egyértelmű nyomok miatt kénytelen volt elismerni a károkozást.

Ha a vétkes elment a helyszínről, érdemes a rendőrséget hívni /Illusztráció: shutterstock.com/

Gonda József, a Foster Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője elmondta, sajnos egyre többször előfordul Békésben is az úgynevezett cserbenhagyásos járműkárokozás. Ilyenkor szemtanú, kamerafelvétel vagy egy esetleges bocsánatkérő cetli – amely tartalmazza a károkozó adatait – hiányában nincs mit tennie a károsultnak. Két lehetősége marad csupán: az egyik a casco alapján történő javítás – ami csak akkor opció, ha önrész feletti a kár –, a másik pedig, hogy saját zsebből fizeti a cserét vagy helyreállítást.

Érdemes azonban ilyenkor a rendőrséget hívni, hiszen magánemberként nem mehetünk utána a dolgoknak, illetve nem indíthatunk „nyomozást”. A hatóság viszont segítségünkre lehet – különösen akkor, ha volt szemtanú, ezáltal ismert a rendszám vagy az autó típusa –, hiszen nagyobbak a jogosultságai, egy rendszám alapján akár percek alatt képes nyomára bukkanni az elkövetőnek. Ha pedig utóbbi tagadna, úgy a rendőr összeállíttathatja a két járművet, így ellenőrizve, hogy van-e mindkettőn olyan sérülés, ami alapján beazonosítható az ütközés. Amikor ez megvan, akkor fordulhat a károsult a biztosítóhoz, hiszen már van a kezében egy nyilatkozat, szabálysértési eljárásról szóló határozat, illetve bármi olyan dokumentum, ami alapján a biztosító kártérítési eljárást indíthat. Ugyanígy történik akkor is, ha az okozó megtalálása után elismeri tettét, amit aláírásával is megpecsétel a baleseti bejelentő (kék-sárga) nyomtatványon. Ezzel szintén felkereshető a biztosító­.

Ha a károkozó elismerte tettét, töltsük ki a baleseti bejelentőt.

Az ügyvezető kiemelte, csupán egy rendszámmal nem lehet felkeresni a biztosítót, hiszen az nem nyomozó szervezet. Ráadásul nem is tudhatja a károsult, hogy a károkozó melyik szervezettel áll szerződésben, de még ha sikerül is eltalálnia, azokat köti a titoktartás, így magánszemélynek, csupán bemondásra nem adhatják ki ügyfelük adatait.

Helyszíni bírság jár a károkozónak

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre elmondta, valóban előfordulnak Békés megyében is olyan esetek, amikor parkolás közben megrongálnak egy járművet, a károkozó pedig beismerés nélkül hagyja el a helyszínt. Ez közlekedési szabálysértésnek minősül.

Kifejtette, ilyenkor a károsult fordulhat a rendőrséghez, munkatársaik pedig minden olyan információt igyekeznek összegyűjteni, amely alapján azonosítható a kárt okozó járművezető, illetve jármű. Amennyiben a járművezető, aki a kárt okozta, a helyszínen van, a rendőr helyszíni bírság megfizetésére kötelezi. Ha ezt nem fogadja el, szabálysértési feljelentést tesznek ellene. Amennyiben az álló autónak nekiütköző jármű vezetője elhajtott a helyszínről, a rendőrség szemlét tart, majd szabálysértési eljárás keretében adatgyűjtést végez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában