TOP

2020.09.25. 11:29

Az ösvényen mezítláb haladva randevúzhatunk a természettel Kötegyánban

Egyedülálló kopjafák sokasága, gyerekek számára kialakított mezítlábas ösvény, pihenő- és tűzrakó helyek – ez látható abból a kilátóból, amely anno egy kunhalomszerű építményen kapott helyet, és amelyről szemügyre vehető az Öko-park egész területe, a szomszédos Öko-tó, a Gyepes. Kiváló turisztikai célpont azok számára, akik csendre vágynak és a természettel randevúznának.

Licska Balázs

A dombra épített kilátóból, tiszta időben, akár a Bihar-hegység is kémlelhető /A szerző felvétele/

Fotó: Licska Balázs

A végéhez közeledik az a turisztikai beruházás, amelyre Kötegyán a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében mintegy 11 millió forint támogatást nyert el – ismertette dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester.

A helyszínen mutatta, hogy a meglévő, tájba illeszkedő, kör alaprajzú, faszerkezetes, dombra épített kilátót is fejlesztették, ahonnan tiszta időben a Bihar-hegység is látható: tekintélyt parancsoló az 1849 méter magas Nagy-Bihar és 1836 méteres csúcsával a Vigyázó. A kilátóból szemügyre vehető a Gyepes, a szomszédos Öko-tó és az Öko-park, környezetében az egyedülálló kopjafagyűjteményével, amely 150 alkotásból áll, ezek fele az ökopark területén kapott helyet.

A dombra épített kilátóból, tiszta időben, akár a Bihar-hegység is kémlelhető /A szerző felvétele/

A településvezető elmondta, az Öko-park kellemes kirándulóhely. A jövőben szeretnék is népszerűsíteni, például a Gyulára érkező turisták körében. És valóban: aki a zaj után csendre vágyik, akkor azt Kötegyánban meglelheti, randevúzhat a természettel. Nem kell sok időt várni a romantikus pillanatokra, a hely láthatatlan szelleme néhány lépés után, szinte rögtön átöleli az embert és hatalmas energiákkal tölti fel. Talán nem véletlenül: a terület egykor ősi temető volt.

A hely pedig nemcsak a kopjafagyűjtemény, hanem a beruházás keretében kialakított mezítlábas ösvény miatt is egyedülállónak mondható. Ez különböző anyagokból készült, aki rálép, az többek között köveken, fakérgen, homokon, gyepen, földön, agyagon, téglán sétálhat, és a látogatók ennek köszönhetően közvetlen kapcsolatot teremthetnek a természettel. Az ösvény rögtön nagy népszerűségre tett szert a gyermekek körében, hétvégente sokan felkeresik.

Bár már több információs táblát is kitettek, néhány kihelyezése még várat magára – folytatta dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia. A polgármester kiemelte, hogy azok is megérkeztek, ám a beruházás valamelyest csúszik, ennek okaként a koronavírus-helyzetet említette.

A táblák révén egyébként a Sarkadi járás és a bihari táj állat-, illetve növényvilágát, történetét ismerhetik majd meg az érdeklődők. A kisemlősök közül szót érdemel a vakond, a sün, a denevér és a vidra; a halak közül a kecsege, a réti csík, a küsz és a balin; a madarak közül a tőkés réce, a bíbic, a bakcsó és a függőcinege; a virágos növények közül pedig a sárga nőszirom, a fehér tündérrózsa, a mezei zsálya és az ujjas kosbor.

Megrongálták a pihenésre szánt kiülőt

Egyelőre ismeretlen tettesek rongáltak a közelmúltban az Öko-parkban, az ügyben rendőrségi feljelentés született – mondta dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester. Hozzátette, hogy az egyik kiülő helyén most mindössze hamu és elszenesedett gerendák vannak. Úgy tűnik, hogy a pihenőhöz tartozó asztalt és két padot ellopták, a megmaradt részeket pedig felgyújtották.

Bár a probléma így sem csekély, mivel a kiülőt pótolni kell valamilyen módon, szerinte még nagyobb lehetett volna a gond, ha a lángok elérik a közeli erdőt, és a szomszédos ótemetőben ugyancsak pusztítanak. Kiemelte: reméli, hogy a jövőben jobban megbecsülik majd az Öko-parkot és a fejlesztés eredményeit a helyiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában