ötven esztendő

2020.09.17. 06:55

A hosszú házassághoz nem kell titkos recept

Frigyre lépéskor mindenki hosszú, tartós, boldog házasságot tervez. Az idők próbáját kiálló kapcsolatok azonban napjainkban egyre ritkábbak. Azt mondják, a működő párkapcsolat olyan, mint a finom étel: nem kell hozzá titkos recept, csak jó alapanyag és belefektetett munka. Ennek igazságtartalmáról szakértőt és laikust egyaránt megkérdeztünk.

Nagy Szilvia

20200910 Békés Portré, interjú A békési Pocsaji Jánosné és felesége ötven esztendeje házasok Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Galambosné Varju Blanka kiemelte, a házassági eskü az egyik legnagyobb, általában fiatalon, tapasztalatok hiányában vállalt fogadalom, amit az élet ezerszer is próbára tesz. A békéscsabai családterapeuta és mentálhigiénés szakember úgy látja, vannak sarkalatos pontok, melyek mentén egy jól működő párkapcsolat kibontakozhat.

Fontos összetartó erő a közös értékrend, ami szorosan kapcsolódik a családból hozott mintákhoz. Mint mondta, a nő és a férfi hasonló neveltetése megkönnyítheti a közös életet. Kiemelte, lényeges a közös határok megtalálása, ami az élet minden területére vonatkozik. Amikor a családba gyermek születik, több kihívással is szembesül a pár, a nevelés során nélkülözhetetlen az összhang, a gyermek számára kijelölt viselkedésbeli határokra vonatkozó konszenzus.

Pocsaji Jánosék 50. házassági évfordulójukat ünnepelték /Fotó: B. Á./

– Alapvető, hogy a pár ki tudjon alakítani egy harmonikus, közösen vállalt felelősségre, együtt meghozott döntésekre és egyéni szabadságra épülő gazdálkodást – sorolta tovább Galambosné Varju Blanka. Elmondta, még mindig tabutémának számít a párkapcsolatban, de a kiegyensúlyozott szexuális élet sem hanyagolható el: ezzel a vággyal születünk és halunk meg. Hozzáfűzte, ezen a téren sem beszélhetünk ideálisról, az a jó, ha az együttlét mindkét fél számára teljesen elfogadható.

– Fontos, hogy legyen néhány olyan szabadidős tevékenység, ami mindkét fél számára élvezetet, kikapcsolódást jelent. A közös érdeklődés­, közös élmények erősítik az összetartozást – fogalmazott. A családterapeuta kiemelte, amikor a kapcsolat sérül, valamely ponton hiányérzet keletkezik, kívülről szükségszerűen betöltheti az űrt egy harmadik. Galambosné Varju Blanka aláhúzta, párkapcsolati problémákkal a szüleinkhez nem, inkább szakértőhöz vagy szívbéli jó baráthoz érdemes fordulni.

Az ötvenedik házassági évfordulóját ünneplő Pocsaji Jánosné hírportálunknak elárulta, szerinte a hosszú házasság elsődleges titka a folyamatos párbeszéd. Ezt a szakember is megerősítette, Galambosné Varju Blanka aláhúzta: amit gondolunk, azt bizony kulturáltan, azonnal ki is kell mondanunk. Kiemelte, ha magunkról és saját érzéseinkről beszélünk vagdalkozás nélkül, kisebb az esély arra, hogy a viták elmérgesednek. Mint mondta, hibázni természetes és emberi dolog, de jó, ha gyengeségeinket be is tudjuk ismerni.

Mindent megbeszélnek, ötven esztendeje boldogok

Pocsaji Jánosné Csizmadia ­Erzsébet elmondta, 1966-ban ismerte meg férjét egy lakodalomban. Ő volt a koszorúslány, a fiatalemberrel, aki szintén egyedül érkezett a menyegzőre, egymás mellé terelték őket. Megtudtuk, négy év udvarlás után a szerelemből házasság lett, 1970. augusztus 22-én mondták ki a boldogító igent. A Békésen élő pár ötven évvel később, idén újra esküt tett. Pocsaji Jánosné elmondta, nagy öröm számára, hogy egészségben megélték és megülhették az aranylakodalmukat. Hozzátette, nézeteltérések mindig előfordulhatnak egy kapcsolatban, de ha a felek meg tudják beszélni a problémáikat és toleránsak, akkor hosszú távon is boldoggá tehetik egymást. A 69 éves asszony hozzáfűzte, a legboldogabb időszak az életükben a várandóssága volt, fiuk ma már 47 esztendős, s két unokával ajándékozta meg őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában