Viselik is a hímzett ruhákat

2020.09.19. 06:55

A csabai Forgórózsa tagjai csodálatos világba vezetnek be

Szívesen modellkednek a békéscsabai Meseházi Forgórózsa Hagyományőrző Alkotócsoport tagjai, de nem divatkreátorok ruháit, hanem a saját maguk által készített, hímzett viseleteket mutatják be. Mindennapi és ünnepi alkotásaikra egyre többen kíváncsiak. A Csoóri Sándor Alapnak – melynek pályázatán ismét nyertek – és a Meseháznak köszönhetően benne vannak a népművészeti vérkeringésben a határon belül, valamint az egész Kárpát-medencében. 

Nyemcsok László

A Csoóri Sándor Alapnak – melynek pályázatán ismét nyertek – és a Meseháznak köszönhetően jelen vannak a népművészeti vérkeringésben a határon belül, valamint az egész Kárpát-medencében. Bogárné Szőke Erika népi iparművész, hímzőoktató vezetésével működik az alkotócsoport 2013-tól, jelenlegi létszámuk meghaladja a húszat.

A Forgórózsa alkotócsoport tagjai a nemzetiségi környezetben

– Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy bármerre is járunk az országban vagy a határon túli magyar területeken, ismerősként köszöntenek – hangsúlyozta. – Az alapokat a Békés Megyei Népművészeti Egyesület rakta le több évtizedes munkájával, és sokat köszönhetünk a békéscsabai Rozmaring Szakkörnek is, ahol én például dr. Illés Károlyné népi iparművész tanítványa lehettem.

Bogárné Szőke Erika kiemelte, mindennek az alapja a gyűjtés. Felderíteni kincseinket, lefotózni, lerajzolni azt, ami még megmaradt. A tiszta forrásból való eredeti darabokból érik meg a gondolat, hogy ezt a csoport tagjai miként ismertessék meg, őrizzék, vigyék tovább. – A forgórózsa varázslatos motívum a népművészetben. Lendületet, mozgást, körforgást jelent – ecsetelte Erika.

Hugyeczné Volent Viktória és Arnóth Anna kedveli a népviseletet

– Mi szíves örömest végezzük a hagyományok őrzését, bemutatását, de ehhez kell a pályázati támogatás is. Nagy öröm, hogy az alkotócsoportok nem maradnak ellátatlanul. Mi is többek között szakmai képzésekre, munkaeszközökre használhatjuk a pályázaton elnyert összeget, és bőven jutott alapanyag is mindenkinek. A meseházi környezetnek kisugárzása van, ez is arra ösztönöz bennünket, hogy töltsük meg ezt a teret élettel. Az új ismeretek, a tudás iránti érdeklődés a közösségünket erősíti. Az alkotótevékenység, az érdekes szakmai programok a tagoknak örömet nyújtanak, szabadidejüket tartalmasan, hasznosan töltik el.

Hugyeczné Volent Viktória és Arnóth Anna, a Forgórózsa tagjai kiemelték, olyan alkotásokat hoznak létre, melyek használati értékkel bírnak: – Együtt élhetünk velük, hordhatjuk, bemutathatjuk ezeket, így széles körben ismertté válhatnak – mesélték. – Ismerőseinken, barátainkon, családjainkon keresztül ezt a tudást tovább örökíthetjük. Nemrégiben csabai szűcshímzéssel díszített modern, ma használható viseletet is készítettünk.

Bogárné Szőke Erika egy szépen hímzett törölközőt is mutatott

A csoport a Kárpát-medence hímzőkultúrájának tájegységeiből szeretne még felkutatni, megismerni, feldolgozni és a mai kor ízlésének megfelelően továbbéltetni szép holmikat, becses dolgokat. Céljuk, hogy már gyermekkorban megismerjék és megszeressék az érdeklődők a tű, az alapanyag, a fonál és a hímzőtechnika együttesének csodáját.

Schéner Mihály szellemét is őrzik

Veres Krisztina, a Meseházi Alapítvány elnöke kiemelte, a civil szervezetet 1991-ben Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész és jeles csabai személyiségek hozták létre. Az alapító okiratban szerepel a felnövekvő nemzedék vizuális kultúrájának fejlesztése, új vizuális műfajok kikísérletezése, illetve a műfajok közötti határterületek lehetőségeinek felkutatása. Ebbe a szemléletbe jól illeszkedik a Forgórózsa tevékenysége. Számos hímzésük – párnahuzatoktól a törölközőkig, függönyöktől a terítőkig, egyéb lakástextíliákig – láthatók termeikben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában