Baukó-Salamon Gréta

2020.08.16. 06:55

Varázslatok világába született a csabai bűvész

Baukó-Salamon Gréta mondhatni beleszületett a csodák világába. Több éven keresztül asszisztensként segítette bűvész édesapját. Mostanra pedig önálló esteken, maga által kitalált produkciókban bizonyítja, hogy az alma ezúttal sem esett messze a fájától.

Vágvölgyi Nóra

Fotó: Valentin Varga

– Szüleidnek köszönhetően igen hamar belecsöppentél a bűvészvilágba. Hány éves korodban kezdtél el mutatványokat tanulni, közönség előtt szerepelni?

– Már kisgyerekként minden fellépésre elkísértem édesapámat, és 12 éves lehettem, amikor azt éreztem, hogy most már önállóan is fel szeretnék lépni. Ekkor édesapámmal közösen összeállítottunk egy közel húszperces bűvészműsort, amivel aztán Ausztriában, Grazban debütáltam egy városi rendezvényen.

– Emlékszel arra a trükkre, pillanatra, ami megpecsételte a jövődet, és végleg erre az útra terelt?

– Igen, édesapám egyik tojásos-zsákos trükkje volt az. Csupán egyszer kellett megmutatnia nekem, miként kell megcsinálnom, és elsőre sikerült. Nagyon büszke volt rám, azt mondta: belőled nagyon jó bűvész lenne, ha ezzel foglalkoznál. Ez volt az a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy ezt szeretném csinálni.

Gréta édesapjától tanulta első bűvésztrükkjét /Fotó: Varga Valentin/

– Akárcsak édesapád, te is fellépsz külföldön. Merre mutattad már be mutatványaidat?

– Tizenkét éves korom óta kijárunk külföldre fellépni a szüleimmel. Ausztriában több városi fesztiválon is rendszeresen részt veszek. De volt már műsorom Olaszországban, Görögországban, Németországban, Egyiptomban vagy éppen Jordániában.

– Legutóbb pedig egy utcafesztiválra is eljutottál. Milyen érzés volt ilyen közel engedni a közönséget magadhoz?

– Veldenben léptem fel múlt héten egy négynapos városi utcafesztiválon. A nemzetközi rendezvényre a világ több pontjáról hívnak meg fellépő művészeket. Estére lezárják a sétálóutcát, és több kijelölt ponton egyszerre lépnek fel a művészek. Nagyon közvetlen így az előadás, mivel nincs kiépített színpadunk, mondhatni az egész utca egy „nagyszínpaddá” válik ilyenkor. Az emberek pedig nagyon élvezik, hogy az előadókat ilyen közelről láthatják, és nekünk, fellépőknek is sokkal könnyebb bevonni a nézőket a produkciónkba. Ráadásul a fiatalokat és az idősebbeket is könnyebb elvarázsolni a mutatványokkal, a tűzshow-mmal, amiben tüzet pörgetek vagy éppen többméteres tűzlángot fújok.

– A két kisfiadat is el szoktad varázsolni? Őket mennyire érdekli ez a világ?

– Mindkettőjüket érdekli ez a varázslatos szakma. A nagyobbik fiam, Dávid most 6 éves, és bár trükköket még nem tanult meg eddig, de szereti nézni, ahogy gyakorlok otthon. Kisebbik fiam, Máté, 3 éves, ő is nézi a műsoraimat, gyakran játszik varázslósat velem, eltünteti a tárgyakat és elővarázsolja a kendő alól. Titkon remélem, hogy majd egyszer valamelyikük vagy akár mindketten továbbviszik ezt csodálatos hivatást, ahogy egykor én is tettem. És így valóra válhatna édesapám nagy álma is, hogy egyszer a három generáció egy közös produkcióban mutathatja majd meg magát.

Édesapja több rekordot is tart, Schwarzenggert is felemelte

Baukó-Salamon Gréta édesapja, Salamon László előadóművészként három Guinness-rekordot is felállított. 1998-ban 1134 métert gyalogolt az állán egyensúlyozva egy élő rózsával, és még ugyanebben az évben 101 métert sétált az állán egy biciklivel. A harmadik rekordkísérletnél pedig Gréta már asszisztensként segítette a bűvészt.

– Nagyobbik lányom nélkül nem sikerült volna a harmadik rekordom, akkoriban ő volt az asszisztensem. Mindent előkészített a tizennégy és fél órás salzburgi show-hoz, amelyben ötvennyolc különböző bűvészműsort adtunk elő. Ezzel úgy tudom, hogy a mai napig nekünk van a világ leghosszabb bűvészműsorunk – nyilatkozta korábban lapunknak Salamon László, aki előadóművészként fellépett többek között Albert hercegnél Monacóban, a jordán királynál, illetve 1998-ban két ujjal, bioenergia segítségével emelte fel Arnold Schwarzeneggert a feje fölé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában