Stark Adolf

2020.08.26. 11:12

Kettős évforduló apropóján emlékeztek a város díszpolgárára Csabán

Kereken 110 éve hunyt el a szőlőnemesítésben komoly hírnévre szert tett Stark Adolf, illetve idén 60 esztendős a Jaminai Közösségi Ház berkein belül működő, az ő nevét viselő kertbarát kör. Hankó János, a kertbarát kör vezetője elmondta: kettős apropóból szervezték meg szerdán a Berényi úti evangélikus temetőben.

L. B.

20200825 Békéscsaba Kettős évforduló apropóján emlékeztek a város díszpolgárára Békéscsabán Jó példával szolgál Stark Adolf Békéscsaba Kereken 110 éve hunyt el a szőlőnemesítésben komoly hírnévre szert tett Stark Adolf, illetve idén 60 esztendős a Jaminai Közösségi Ház berkein belül működő, az ő nevét viselő kertbarát kör. Hankó János, a kertbarát kör vezetője elmondta: a kettős apropóból szervezték meg szerdán a Berényi úti evangélikus temetőben. Szarvas Péter polgármester kiemelte, 2014-ben Békéscsaba díszpolgárává választották Stark Adolfot, akinek egykori lakóháza a mostani Csabagyöngye Kulturális Központ helyén áll, ezt emléktábla is jelzi. Hangsúlyozta, méltó módon emlékeznek rá és munkásságára. Felelősen kell gondolkodni, a jó példát követve kell tenni a városért – mondta Opauszki Zoltán tanácsnok. Hozzáfűzte: Békéscsaba dinamikus fejlődése egybeesett azzal az időszakkal, amikor Stark Adolf is a településen munkálkodott. Hatalmasat alkotott, nevét a szakma szerte a világban ismeri. A kertbarát kör tagja, dr. Sicz György elmondta, Stark Adolf 1859-ben nyitott vaskereskedést Békéscsabán, majd szőlőtelepítésbe fogott, gyűjteménye több mint háromszáz fajtát számlált, és ő legalább hét fajtát nemesített. Az életművét összegezve azt mondta: a munka embere volt. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Szarvas Péter polgármester kiemelte, 2014-ben Békéscsaba díszpolgárává választották Stark Adolfot, akinek egykori lakóháza a mostani Csabagyöngye Kulturális Központ helyén áll, ezt emléktábla is jelzi. Hangsúlyozta, méltó módon emlékeznek rá és munkásságára.

A 110 éve elhunyt Stark Adolfra emlékeztek /Fotók: Imre György/

Felelősen kell gondolkodni, a jó példát követve kell tenni a városért – mondta Opauszki Zoltán tanácsnok. Hozzáfűzte: Békéscsaba dinamikus fejlődése egybeesett azzal az időszakkal, amikor Stark Adolf is a településen munkálkodott. Hatalmasat alkotott, nevét a szakma szerte a világban ismeri.

A kertbarát kör tagja, dr. Sicz György elmondta, Stark Adolf 1859-ben nyitott vaskereskedést Békéscsabán, majd szőlőtelepítésbe fogott, gyűjteménye több mint háromszáz fajtát számlált, és ő legalább hét fajtát nemesített. Az életművét összegezve azt mondta: a munka embere volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában