tudáscsere

2020.08.10. 16:57

Japán-magyar agrárkonferenciát rendeztek Szarvason

Japán-magyar agrárkonferenciát rendeztek a Tessedik Sámuel Múzeumban, hétfőn.

B. O.

A programsorozat utolsó állomásán a szakemberek a tiszta víz jelentőségét vizsgálták a két ország mezőgazdaságára koncentrálva. Szó esett a víztakarékos talajművelési technológiákról, az édesvíz jelentőségéről, de az érdeklődők megismerhették a Halászati Kutatóintézet feladatait, és a szervezet japán kapcsolatait is.

Jancsó Mihály előadásából kiderült, hatvanhárom magyar rizsfajtát őriznek japán génbankokban /A szerző felvétele/

Mindezek mellett az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet eredményeit is ismertették. Jancsó Mihály, az intézet igazgatóhelyettese többek közt elmondta, világszinten az öntözővíz 34-43 százalékát a rizstermesztés használja fel, és mint előadásából kiderült, egy kilogramm rizs termeléséhez körülbelül 5 ezer liter víz szükséges. A szakember ehhez kapcsolódóan megjegyezte, víztakarékos technológiával, és szárazságtűrő fajtákkal az öntözővíz-igény akár 50-60 százalékkal is csökkenthető.

A konferencia részeként Máthé András fotóművész, és tojamai japán fotóművészek alkotásait bemutató kiállítást is megnyitottak a múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában