támogatás

2020.08.27. 11:29

Hét fiatal tanévkezdését segítik Szarvason

Fennállása óta idén támogatja eddig a legtöbb fiatalt egyetemi tanévkezdésében a Szarvasért Alapítvány. Hét továbbtanulót összesen 1 millió 400 ezer forintból segítenek ezúttal, akikkel szerdán tartottak ünnepélyes szerződéskötést.

Vásári Erzsébet

A szerző felvételei

Závogyán Judit, az alapítvány kuratóriumi elnöke az eseményen elmondta, nyolcadik éve hirdetik meg a Szarvas területén élő fiatalok felsőoktatási évkezdésére irányuló támogatói pályázatot, amelynek alapja mindig a Bál a víz felett jótékonysági rendezvényük volt. Utóbbi idén elmaradt a koronavírus miatt, és más lehetőség után kellett nézniük, hogy megvalósíthassák céljukat. A kuratóriumi tagok ennek érdekében felkeresték azon szarvasi vállalkozókat, mecénásaikat, akik eddig is támogatták őket.

Általuk rögtön négy fiatalnak gyűlt össze fejenként kétszázezer forint, majd az önkormányzat és a Magyar Teátrumi Társaság közreműködésével, egy támogatói koncert bevételéből további három hallgató tanévkezdéséhez tudnak hozzájárulni. Hozzátette, a fent említett összeget két részletben utalják pályázatuk nyerteseinek, százezer forintot már megkapnak az első félévre, szintén ugyanennyit pedig a második szemeszterre, az első sikeres lezárása után.

Závogyán Judit és Babák Mihály

A nyertes továbbtanulók között üdvözölték Seregélyes Viktóriát, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus szakára készül, Molnár Pálma Boglárkát, aki a Szegedi Tudományegyetem gyógytornász szakára megy, Haluska Mirabel Mollit, aki a Szegedi Tudományegyetem történelem szakára jutott be, Juhász Áront, aki a Gál Ferenc Egyetem szlovák nemzetiségi óvodapedagógus szakára nyert felvételt, Kugyela Szabinát, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építészmérnöki szakán fog tanulni, Szlovák Balázst, aki a Szegedi Tudományegyetem gazdálkodási és menedzsment szakán kezd szeptemberben, és Borbély Dávidot, aki szintén a Szegedi Tudományegyetemen folytatja tanulmányait, sport és rekreáció szervezés szakon.

Babák Mihály polgármester kifejtette, a Szarvasért Alapítvány 2000-ben alakult, és az elmúlt húsz évben rengeteg tehetséges fiatalt támogatott, már a nyolc évvel ezelőtt elsőként kiírt továbbtanulást segítő pályázat előtt is. Mindez nagy öröm a város számára, hiszen gyermeket nevelni és taníttatni sok pénzbe kerül, ami a legtöbb családnak komoly anyagi kihívást jelent. A fiatalok felé fordulva pedig elmondta, egyetemi hallgatóként, államvizsga és szakdolgozat leadás előtt állva csupán annyit tanácsolna nekik, hogy soha ne adják fel, amit elkezdenek. A megpróbáltatások nehézségi szintje ugyanis eggyel nő az egyetemi években, de minden akadály legyőzése erősíti majd őket, és biztosan megtérül végül.

Végül hozzátette, a hét továbbtanuló középiskolájára – például a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumra – pedig rendkívül büszke városvezetőként, hiszen évről-évre sikeres fiatalok kerülnek ki falaik közül. Mindez persze köszönhető a diákok hozzáállásának és szüleinek is, akik segítik gyermekeiket a tanulmányaikban.

A szerző felvételei

Nagy hasznát veszik majd a támogatásnak

Kugyela Szabina elmondta, azért nyújtotta be pályázatát az alapítvány támogatására, mert úgy vélte, családja számára nagy segítség lenne, ha némi anyagi terhet levenne vállukról. Nem kapott ugyanis kollégiumi férőhelyet, így albérletbe kell majd költöznie, és az építészmérnöki karra szükséges tanszerek ára is igen magas. Éppen ezért nagyon örül a segítségnek. Végül azt is elárulta, az alapszak után belsőépítészetre szeretne szakosodni, idővel pedig Szarvason helyezkedne el.

Juhász Árontól megtudtuk, édesanyja óvodapedagógus, innen jött nála is, hogy óvodapedagógusnak tanuljon tovább. Ezt azonban csak első diplomának tekinti, a tanulmányait ezt elvégezve is szeretné folytatni majd, legnagyobb álma, hogy egyszer Angliában is iskolapadba ülhessen. A támogatásnak nagyon örül, hiszen némileg megkönnyíti édesanyja helyzetét, hogy a kapott összegből saját magának tud majd bevásárolni a tanévkezdésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában