Egyedi termékeket varr

2020.08.24. 11:14

Franciaországban találta meg szerelmét és hivatását is Petrovszki Petra

Petrovszki Petra 2013-ban Franciaországba indult, hogy dolgozzon és pénzt gyűjtsön. Akkor még nem sejtette, hogy a szerelmét és a hivatását is külföldön találja meg. Mára már sikeres vállalkozó, egyedi, kézműves termékeket, gyermek-és felnőtt ruhákat varr itthon, Békés megyében.

Nagy Szilvia

– Két év kint tartózkodásra készültem, hét lett belőle. A hotel, ahová dolgozni mentem egy fiatalembert küldött elém a reptérre. Az élet úgy hozta, hogy Zsolti lett a párom, s a kisfiam édesapja – mesélt Petrovszki Petra a kezdetekről. Mint mondta, Franciaországban szobalányként dolgozott egy hotelben, nem messze a svájci határtól, a festői Divonne-les-Bains városában. Ide született meg a kisfiuk, Noel 2015-ben, később költöztek Gexbe. A gyulai Petrovszki Petra álmában sem gondolta, hogy békéscsabai származású párjával megyénktől 1500 kilométerre találkozik és alapít családot.

A fiatal nő szülés után otthon maradt a kisfiával, s egy későbbi napon, 2016 februárjában előkerült háztartási varrógépe. Mint mondta, sosem volt különösebben jó a kézügyessége, varrni sem varrt. Kislány korában volt ugyan egy divattervezős játéka és a különleges, egyedi ruhadarabokat is imádta, de például az édesanyjától vett kötésleckék sikerélmény híján hamar abbamaradtak.

Petrovszki Petra immár Dobozon, bérelt műhelyben varrja az egyedi gyerek- és felnőttruhákat

– A nulláról kezdtem, egy éves volt akkoriban Noel. Szerettem volna, ha szép, különleges és kényelmes nadrágokat hord, így kezdtem el szabásmintákat vásárolni és videókat nézni az interneten– magyarázta Petra. – Teljesen autodidakta módon sajátítottam el az alapokat, néha pedig a közösségi oldalamra fel is töltöttem az elkészült kisruhákat – tette hozzá. A vidám színek, természetes anyagok vonzották az ismerős anyukákat, szerettek volna Petrától vásárolni. Így futottak be az első megrendelések, miközben a nő francia családoknál is vállalt háztartási munkát és gyermekfelügyeletet.

– Noel nap közben is mindig mellettem volt, így a ruhák sokszor este, éjszaka, vagy kora reggel készültek. A márkanév ihletője is a kisfiam lett.

Petra eredetileg csak nadrágok, úgynevezett pantallók készítésébe vágott bele, de később egyre nagyobb lett az igény a hasonló stílusú pulóverekre, sapkákra, majd a romperekre, hálózsákokra. Így repertoárja folyamatosan bővült.

– Egy év elteltével már önálló vállalkozóként kézműves vásárokba jártam, lettek visszatérő vendégeim is, emellett egyre több emberhez értem el a közösségi oldalamon keresztül – árulta el a vállalkozó, aki mára már saját tervezésű szabásmintákkal is dolgozik. Petra végül 2018 elején feladta munkáját és teljes egészében a varrásnak szentelte idejét, anyósa pedig kiutazott hozzájuk segíteni.

A nő senkinek sem tudott és nem is akart nemet mondani, annak ellenére, hogy november táján már nem bírta egyedül teljesíteni a megrendeléseket. Párja igyekezett segíteni, megtanulta a szabástechnikát és esténként, munka után együtt dolgoztak. Nappalijukban, egy leválasztott műhelyrészen készültek a gyerekruhák, baba-mama, apa-fia kollekciók.

– Sokszor napi 14-16 órát varrtam, hétvégén sem maradt szabadidőm – mondta el Petrovszki Petra. Hozzátette, azért néha kirándultak, kikapcsolódtak, de ezek csak amolyan lopott családi óráknak bizonyultak. Elárulta, egy idő után úgy érezték, kint már nincs lehetőségük tovább fejlődni, ezért 2019-ben eldöntötték, hogy hazaköltöznek. A karantén után érkeztek meg Dobozra, saját családi házukba. Immár Petra párja is a vállalkozásban dolgozik, egy kis műhelyt bérelnek a település központjában.

– A karantén csak még jobban összehozott bennünket, nem kellett másra figyelni, csak Noelre és a varrásra. Azt szoktuk mondani: gyakoroltunk az itthoni életünkre – folytatta történetét Petra. Hozzátette, persze nehéz volt otthagyni a gyönyörű genfi tavat és a hegyeket, de itthon várta őket a család és ezzel együtt a segítség.

A jövőbeli tervekről a varrónő elárulta, szeretné bővíteni a vállalkozását, alkalmazottat felvenni, s később szívesen nyitna boltot Gyulán, vagy akár Békéscsabán. Mint mondta, korábban svájci, német és osztrák vásárlói is voltak, de külföldi otthonából is elsősorban magyaroknak varrt és postázott. Kérdésemre, mi vezetett a sikerhez, a rengeteg kitartást, elhivatottságot és a varrás szeretetét említette meg. Hozzátette, a saját vállalkozás felépítése rengeteg lemondással járt, edzőterem, pihenés helyett is inkább dolgozott, de mint mondta, megérte, és számára a legnagyobb öröm, hogy vevőköre visszajelzései is erről tanúskodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában