kiscsákói kastély

2020.08.22. 15:29

Értékeket mentenek Nagyszénáson

Megpezsdült az élet az utóbbi években a kiscsákói kastély körül. A műemléki ingatlanért aggódók gyakran ellátogatnak a Csipkerózsika-álmából ébredező helyszínre. Mi is ezt tettük a hétvégén, mert hírét vettük, hogy az állagmegóvást végző Füzes Miklós és a kiscsákói elszármazottak találkozóját szervező házaspár, Nagy Lajos és felesége már nagyon várja a szeptembert. A pécsi makettkészítő, Szűcs Pál érkezése is izgalomban tartja őket.

Csete Ilona

A kastély német tulajdonosának a halála után az örökösök két éve látogattak Nagyszénásra, illetve Kiscsákóra. Szétnéztek a romos, ­egykor szebb napokat látott Geist-kastélyban. Egyeztettek a legégetőbb állagmegóvó munkákról a szomszédban élő ács- és kőművessel, Füzes Miklóssal.

Tavaly egy hideg, szeles téli napon találkoztunk a kastélyban egy pécsi nyugdíjassal. Szűcs Pál azért látogatott el ide, hogy szemrevételezzen minden apró részletet és megépíthesse gyufaszálakból a kiscsákóiak kastélyát. A tavalyi elszármazottak találkozóján hirdettek gyufagyűjtési akciót is, 18 kiló alapanyagot szállítottak el a makettkészítőhöz, aki néhány hónap alatt gyufák ezreiből megépítette a kiscsákóiak annyira szeretett, féltett kastélyát is. Az ügyes kezű nyugdíjasnak hamarosan helyben is meg lehet csodálni a kastélykollekcióját. Az idei találkozón az ő munkáiból nyílik kiállítás a nagyszénási kulturális központban. Mindezeket a helyszínen, a vadregényes kastély bejáratánál tudtuk meg a szervezőktől, akik egyeztetés céljából éppen ott tartották megbeszélésüket.

Füzes Miklós és Nagy Lajosék a kastélylátogatásról egyeztettek a helyszínen /A szerző felvétele/

– Emlék a kiscsákói tanyavilágnak néven hat esztendeje elindítottuk a közösségi oldalunkat. Ismerősöket felkeresve gyűjtöttük a régi fényképeket, majd interneten érkeztek hozzánk féltve őrzött kincsek, dokumentumok s kaptunk nagyon sok anyagot. Ez a folyamat máig tart. Jelenleg több mint ezer korabeli fénykép van az oldalon, 800-900 követőnk figyeli ténykedésünket – sorolták Nagyék, akik fáradhatatlanul szervezik a szeptemberi összejövetelüket.

– Volt már négy sikeres találkozó, ahol fényképeinkből összeraktunk kiállítási anyagot. Ezeken az alkalmakon több mint kétszázan jelentek meg 27 településről hazatérve. Nagyon sok megható pillanatban volt részünk – folytatták élményeik sorát. Számukra külön öröm, hogy a Kiscsákóhoz kötődőkkel tartanak a fiatalok, az unokák is. Közben avattak emlékművet az iskolájuk tiszteletére; megjelent egy szép könyv 120 színes fotóval Kiscsákói emlékek címmel; megtalálták a népház dűlői iskola egykori kisharangját; szerepeltek a Kossuth rádióban. Az idei, V. találkozójuk is bővelkedik meglepetésekben.

– Az interneten ismerkedtünk meg Szűcs Pállal, aki meglátta a kastélyt romos állapotában, a szintén kiscsákói kötődésű Leszenyiczki Pál által készített drónvideón. Ekkor elhatározta, a 10. makettje ez lesz, a Békés megyében álló kastély. Nyolc hónap alatt el is készítette, a látvány lenyűgöző. Erről majd azok is meggyőződhetnek, akik eljönnek a szeptemberi találkozónkra – tette hozzá lelkesen a házaspár, invitálva mindenkit a páratlan alkalomra. És természetesen a kastélylátogatás se maradhat ki a programból. Füzes Miklós addig is nap mint nap sokat dolgozik a műemléki épület megmentéséért.

Kastélyépítő érkezik Nagyszénásra

Szűcs Pál kastélyépítő 11 makettje jelenleg Balatonedericsen látható. Nagyon sok helyen rácsodálkoztak már tehetségére, kitartó gyufaszálas szorgalmára, ám a Tiszántúlra még nem jutott el egyetlen alkotása sem. A kiscsákóiak idei találkozóján mindezt pótolják. Remekműveit, a magyar kastélyépítészet legszebb emlékeinek kicsinyített hű másait három napon át láthatják a nagyszénási kulturális központban és a készítővel, a nyugdíjas rendőr alezredessel is találkozhatnak a helyszínen.

Szűcs Pál egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, az utóbbi időben már csak régi, romos kastélyokat épít meg, hogy legalább ebben a formában fennmaradjanak az utókornak. Jelenleg a sárvári várkastélyt készíti. A kiscsákói makett pedig megmérettetik az idei, békéscsabai nemzetközi makett­kiállítás és -versenyen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában