Békés megye

2020.08.20. 11:14

A legtöbben augusztus végén vesznek tanszereket

Újra küszöbön áll az iskolakezdés, amit a legtöbb diák az előző tanévben elrendelt digitális oktatás miatt a megszokottnál is jobban vár. A szeptember azonban nem csupán a találkozásról szól, hanem az oktatásról is, amihez számtalan tanszert kell beszerezniük a családoknak.

Vásári Erzsébet

Pálinkás László, a gyulai MÁTÉ Nyomtatvány és Irodaszer Szaküzlet tulajdonosa elmondta, korábban az „iskolaszezon” eltartott egy teljes hónapig a papírboltokban, a multik bejövetelével azonban az utóbbi években augusztus utolsó hetére korlátozódik. Mindez talán annak köszönhető, hogy sokan kivárják az áruházláncok akcióinak kihirdetését, mielőtt eldöntik, hol fognak végül bevásárolni. Emellett egyre nagyobb teret hódít az online vásárlás is. Hozzátette, ez senkinek sem jó, mert a tapasztalatok szerint sokan így is a kisebb írószerüzletek mellett döntenek, melyeket a nyári szünet utolsó hetében ér el a dömping, emiatt kényelmetlenebb lehet a válogatás, ráadásul a készlet is pillanatok alatt kiürülhet.

Tévhit, hogy csak az első gyermeknél kell segítség a tanszerek megvásárlásánál /Fotó: Kiss Zoltán/

Kifejtette, a fentiek miatt a nyomtatványüzletek mára teljesen átálltak az utolsó pillanatban történő lerohanásra, a készleteiket is ennek alapján tárazzák be, és még a legkisebb boltok is kettő helyett négy-öt eladóval várják a családokat. Pálinkás Lászlótól megtudtuk, bár ritka, de még előfordul a vásárlóknak egy olyan rétege is, akik a nyár minden hónapjában betérnek hozzájuk, így apránként szerzik be a tanszereket, ezzel elosztva azok költségét is.

A trendekkel kapcsolatban elmondta, azok között mindig van aktuális, egy-egy népszerű mese, film vagy játék miatt, amihez a gyártók évről évre igazodnak. Erre mindig van igény, és várhatóan ez nem is fog változni. Persze ez könnyen felvetheti a gyakoribb iskolatáska-, tolltartó- vagy éppen tornazsákvásárlást, hiszen a gyerekek ízlése, valamint kedvencei gyorsan váltakoznak, de ez a szülői hozzáállástól is függ. Vannak, akik előre megszabják a gyermeknek, hogy mikor kaphat újat, mások rábólintanak az újabb sorozat beszerzésére.

Végül visszatérve az írószerüzletekben való vásárlásokra Pálinkás László elmondta, tévhit az, hogy csak az első gyermeknél kell a segítség a tanszervásárlásnál. Közel harmincéves múltjuk során ugyanis azt tapasztalták, hogy sok édesanya, édesapa nem feltétlenül emlékszik arra, hogy három, négy vagy éppen öt évvel korábban melyik ceruza, zsírkréta, tempera vált be nekik az adott évfolyamban, de a testvérek igényei is gyakran különböznek egymástól. Ráadásul egy tanítópáros négy évig visz egy kezdő osztályt, így mondhatni, évről évre más márkára vonatkozó kérések sorakoznak a kiadott listákon.

 

Biztonságot ad a korai bevásárlás

Sebestyén Nikolett, egy gyulai második osztályos ikerpár édesanyja elmondta, idén könnyebb volt számukra a bevásárlás, mivel a lista jóval rövidebb volt, mint az első évben. Így a tanszerek beszerzésének ideje is lerövidült, ráadásul elég volt egy üzletben vásárolniuk. Ettől függetlenül időben, már a nyár közepén betértek a kiválasztott papírboltba, mert biztonságérzetet ad a családnak, ha nem az utolsó pillanatban kell megtölteniük az iskolatáskát. Hozzátette, a beszerzést a tanítók által jól összeállított lista is segítette, hiszen így volt mire támaszkodniuk.

A lista rövidebb, az igény nagyobb

A dobozi Balogh Hajnalka elmondta, hetedik osztályos lányánál már jóval rövidebb a tanszerlista, mint alsóban volt, emellett szabadabban is válogathatnak bevásárláskor. Az igények gyermekénél azonban magasabbak, mint néhány éve, ezért most inkább az ő kívánságaihoz igazodtak. Ugyanakkor szerencsésnek mondhatja magát, hiszen lánya elvárásai inkább a praktikumra vonatkoznak, emellett a szülői, valamint eladói tanácsokat is megfogadta. A beszerzés terén a folyamatosság elvét követték, szinte minden hónapban vettek néhány füzetet vagy tollat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában