Galériával

2020.07.09. 17:58

Ollókból és vágóeszközökből nyílt kiállítás Csabán

Mester Gábor ollókból és egyéb vágóeszközökből álló gyűjteményéből nyílt kiállítás csütörtökön a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron.

P. G.

Az eseményen Sós Imre „állomásfőnök”, elmondta, a tárlat része annak a sorozatnak, amelyben Mester Gábor békéscsabai gyűjtő különleges kollekciójának tárgyait mutatják be.

Mester Gábor kiemelte, a kiállított tárgyak között százéves olló és közel kétszáz esztendős dohányvágó is szerepel. Mint elárulta, a legtöbb darab rozsdásan, rossz állapotban került hozzá, egy-egy tárgyon volt, hogy egy hetet is kellett dolgoznia, hogy üzemképes legyen.

Harangozó Imre tanár-néprajzkutató megnyitó beszédében kifejtette, az olló az emberi létezés első pillanatától a végéig elkísér minket. Utalt a köldökzsinór elvágására, illetve arra, hogy a honfoglaló magyarok egyik leggyakoribb síremléke éppen az olló. A tartósságról megemlítette, egy régész barátja mesélte, hogy középkori ollót talált egy ásatáson, amit némi karbantartás után birkanyírásra tudtak használni. Fotó. Kiss Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában