bizottság

2020.07.13. 15:03

Megújítják az országos autizmusstratégiát

Bizottság jött létre a kormány támogatásával az országos autizmusstratégia megújításáért. Az Autisták Országos Szövetségének kezdeményezésére alakult testület munkájában a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat is részt vesz.

n.sz.

Csepregi András elmondta, a stratégia elkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Autisták Országos Szövetsége koordinálja, az első szakmai lépések ez év nyarán és ősszel várhatóak. A pedagógiai szakszolgálat főigazgató-helyettese hozzátette, a fejlesztési javaslatok a tervek szerint az autizmussal érintettek teljes körére és családjaikra fognak irányulni. A megyei szakértői bizottságának vezetője kiemelte, a Békés megyei tennivalók igazodnak az országos célkitűzésekhez, így a szakemberek figyelme elsősorban a legkorábbi szűrésekre, a diagnosztikára, az oktatási kérdésekre, foglalkoztatásra, felnőttellátásra, valamint a kifejezetten súlyos állapotban lévő autisták ellátására irányul majd.

Csepregi András elmondta, az autizmus előfordulásával kapcsolatos számszerű adataik teoretikusak. A legújabb nemzetközi adatok szerint a nyolcévesek körében minden ötvennegyedik gyermek mutat az autizmus spektrum zavar terén érintettséget, de tüneteik és támogatási igényeik rendkívül különböznek.

Szántó Tamás elmondta, örömmel nyugtázták a kormányzati szándékot. Az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány elnöke hozzáfűzte, reményeik szerint sikerül majd rendszereznie a szakembereknek a rendelkezésre álló információkat, és ezek alapján konkrét megoldási javaslatok születnek valamennyi célterületen. A békéscsabai székhelyű közhasznú szervezet vezetője kiemelte, a legfontosabb a súlyos állapotban lévő autisták szociális és egészségügyi ellátását biztosító bentlakásos intézmények létesítése lenne, amely a szülők számára is megnyugtató helyzetet teremtene. Szántó Tamás hozzátette, bízik abban, hogy az autizmusban jártas szakemberek képzése és az autizmus-szempontú akadálymentesítés is nagy hangsúlyt és megfelelő anyagi forrást kap a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában