Hatékonyabb megoldás

2020.07.22. 13:32

Jövő héttől a levegőből is irtják a szúnyogokat Békésben

Mivel a földi szúnyoggyérítés csak kevésbé hatékony, a légi irtás engedélyezését kérvényezte a Belügyminisztériumtól több Békés megyei település vezetője.

V. E.

Szúnyogirtás

Fotó: Imre György

Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere a Körös-Völgyi konzorcium településeinek városvezetőivel (Valánszki Róbert, Hercegh Zsolt, Siklósi István, Dávid Zoltán, Babák Mihály, Lipcsei Zoltán, Ribárszki Péter, dr. Mokán István, Galambos István és Sinka Imre) együttesen jelezte a napokban a Belügyminisztériumnak, hogy Békés megyében a földi, úgynevezett ULV szúnyoggyérítés nem hatásos a vérszívók ellen. Levelükben ezért kérvényezték a légi irtás engedélyezését, amire hétfőn engedélyt adott az országos tisztifőorvos. A polgármestertől megtudtuk, ezen a héten ugyan még földről gyérítenek, de jövő hétre már náluk is szervezik a levegőből történő irtást.

A levegőből történő szúnyogirtás sokkal hatékonyabb /Fotó: MW/

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő helyettese, Dóka Imre tűzoltó őrnagy lapunk megkeresésére elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ideiglenes engedélyével a következő hetekben azokon a területeken, ahol betegségterjesztő szúnyogfajok magasabb számban vannak jelen, szakértői javaslat alapján légi kémiai szúnyoggyérítést is végezhetnek a szakemberek. A kifejlett szúnyogok elleni légi védekezés azonban nem általános, a technológia alkalmazására az országos tisztifőorvos kizárólag a katasztrófavédelmet hatalmazta fel a gyérítési munkák hatásfokának növelése érdekében. A hatékony védekezéshez pedig a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer légi kijuttatására adtak engedélyt.

Kifejtette, az idei országos szúnyoggyérítési program keretén belül a Békés megyei régióban már többször volt földi kémiai kezelés, szakértői javaslatra viszont további kezeléseket a 30. és 31. hétre is beterveztek. A légi kezelések tervezése pedig már zajlik, várhatóan azokra a most következő héten kerül sor, de a pontos időpontokról az önkormányzatok egyedi értesítést kapnak.

Végül elárulta, légi szúnyoggyérítésre a Belügyminisztériumba Gyomaendrődről, Dévaványáról, Mezőberényből, Mezőtúrról, Orosházáról, Szarvasról, Köröstarcsáról, Kondorosról, Sarkadról, Ecsegfalváról és Békésszentandrásról érkezett kérelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában