itt a hőség

2020.07.09. 14:41

Hasznos tanácsokat ad a nyárra a csabai kertbarát kör elnöke

A júliussal megérkezett az igazi nyár, de a hőség ellenére is akad bőven tennivaló a kertben. Mindehhez Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke adott hasznos tanácsokat.

Ny. L.

Hankó János kertész 20190703 Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Békéscsaba

Fotó: Imre György

– A sok eső és a meleg kedvezett a gombás betegségeknek – kezdte. – Alaposan figyeljünk erre és a védekezésre, hiszen csak a jól megválasztott szerek és a megfelelő időben elvégzett beavatkozás nyújt védelmet. Ebben bátran kérjük ki a szakemberek véleményét. Fontos tudnivaló, hogy az érésben lévő vagy a közvetlen érés előtt álló növényeket tilos permetezni!

Hankó János a szőlőnél az aktuális teendőket végzi /Fotó: Imre György/

Hankó János kitért arra, még van egy kis időnk, hogy előkészítsük a hordókat a cefrének. A szőlőnél elvégezhetjük a csonkázást és a hónaljazást. Ennek lényege, hogy túl sok levél ne takarja a fürtöket. Minden növénynek életeleme a víz, ezért fokozottan figyeljünk oda a megfelelő mennyiség kijuttatására.

– Ez az időszak a konyhakertekben az igazán munkás, ugyanis a gyomlálás az egyik legfontosabb tevékenység. Ilyenkor ültethetjük ki a másodvetésű káposztapalántákat. Az egyelés elengedhetetlen a másodvetésű növényeknél – emelte ki az elnök. – A díszkertekben szintén figyeljünk az öntözésre, ez a gyepnél is nagyon lényeges. Ne vágjuk alacsonyra a füvet, mert tönkre is tehetjük vele. Ha műtrágyát szórunk ki, azonnal öntözzünk, nehogy kiégjen a fű! A virágoskertekben felszedhetjük a hagymákat, és becsomagolva tartsuk hűvös, szellős helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában