mezőgazdasági közlekedés

2020.07.18. 15:23

Egyre több lassú jármű tűnik fel Békés megye közútjain

Aratás idején jelentősen megnő a mezőgazdasági gépek, kombájnok, szállítójárművek száma a megye közútjain. Több fontos tudnivalóra hívta fel a figyelmet Gulyás László, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának alezredese.

Nyemcsok László

Fotó: Czeglédi Zsolt (MTI)

Gulyás László leszögezte, hogy csak kifogástalan műszaki állapotú munkagépekkel, pótkocsikkal szabad közlekedni.

– A veszélyhelyzet miatt elmaradt műszaki vizsgáztatást is a lehetőségekhez mérten mielőbb pótolni kell – hangsúlyozta. – A gépek vezetőinek ügyelniük kell a rakományuk rögzítésére, hogy ne eshessen le, a szemes termény ne szóródjon le. Figyelniük kell arra is, hogy ne sározzák be az utat. Ha mégis a járművek kerekeivel sarat visznek fel az aszfaltozott utakra, azt le kell takarítaniuk.

Gulyás László kitért arra, fontos az is, hogy a speciális munkavégzéshez szükséges adaptereket – mielőtt a közútra felhajtanak – szereljék le a gépekről, mert balesetveszélyesek. Ugyanígy balesetveszélyes, ha éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között a járműveken a közúti forgalomban a munkaterület megvilágítására szolgáló úgynevezett „munkalámpát” használják, mert a mögöttük érkezőket elvakíthatják.

Csak kifogástalan állapotú munkagépekkel, pótkocsikkal szabad közlekedni /Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI/

Az alezredes arra kérte a lassú járművek, mezőgazdasági vontatók vezetőit, hogy közúton indokolatlanul ne álljanak meg. Ha mégis meg kell állniuk, amennyire lehet, húzódjanak le az út szélére, az út mellé. A munkagépekkel közúton a lehető legrövidebb ideig és legrövidebb úton közlekedjenek. Ha több járműszerelvény halad egymás után egy irányba, tartsanak akkora követési távolságot, hogy más járművekkel be lehessen sorolni közéjük. A lassú járművekhez, illetve mezőgazdasági vontatókhoz szükséges tartozékokat hiánytalanul szereljék fel, és gondoskodjanak arról, hogy működjenek is. Ha valamilyen úttechnikai berendezést véletlenül megrongálnak (optikai terelőoszlopot, jelzőtáblát, biztonsági berendezést, így például vasúti átjáróban sorompót), akkor jelezzék a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek vagy a helyi önkormányzatnak, hogy a javítás, pótlás mielőbb megtörténhessen.

Az alacsony sebességgel haladó mezőgazdasági gépek, lassú járművek mögött feltorlódhat a forgalom. Az autósok, motorosok csak akkor kezdjenek előzésbe, ha a manőver biztonságos befejezéséhez szükséges útszakasz jól belátható. A nagy méretű mezőgazdasági gépeket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel érdemes megközelíteni, felkészülve az átlagtól eltérő irányváltoztatásra. A mellettük való elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést és türelmet igényel még jó látási körülmények között is.

Többféle okból baleseteznek

Gulyás László elmondta, hogy a legtöbb mezőgazdasági gépeket érintő baleset szabálytalan balra kanyarodás, hátramenet, illetve megfordulás, valamint indokolatlan megállás miatt történik. Az is gyakran előfordul, hogy szabálytalanul szállítanak utasokat, illetve a járművekből folyadék, jellemzően motorolaj, hidraulikaolaj, fékfolyadék szivárog. Ezektől az aszfalt rendkívül csúszós lesz, tehát az ilyen jellegű műszaki hiba nagyon balesetveszélyes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában