keresik a nyaralókat

2020.06.06. 11:22

Visszatértek a vevők a békési lakáspiacra

A koronavírus hatására egyre inkább a digitális lakásbemutatók iránt lesz kereslet, felértékelődhet az ingatlanközvetítők szerepe. A vevők csak akkor mennek el személyesen, ha úgy érzik, megtalálták álmaik otthonát. Az árak minimálisan változtak, érdeklődők vannak, sőt, megnőtt a nyaralók iránti kereslet is.

Busi Ottó

20200506 Balatonfüred Illusztráció Nőtt a kereslet a balaton-parti családi házak és ingatlanok iránt Fotó: Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly

Salamon László, a békéscsabai OTP Ingatlanpont irodavezetője hírportálunknak elmondta, náluk már korábban is lehetőség volt arra, hogy adott ingatlanokat virtuálisan tekintsenek meg a leendő vevők. Ez azonban a koronavírus miatt még jobban előtérbe került: eddig is használták, de mostanság egyre inkább a virtuális lakásbemutatókat keresik az otthonra vágyók.

Az ingatlanosok szerint a jó idő beköszöntével többen kezdtek el nyaralót is keresni /Illusztráció: MW/

A keresletről és kínálatról szólva elmondta, a kezdeti megtorpanás eltűnt, érdeklődők vannak, a vásárlásokban azonban még tapasztalnak visszaesést. A családi házak és a lakások mellett keresettek a nyaralók, a vízparti telkek: többek közt népszerű Gyomanendrőd, Szanazug és Szarvas is, bár a szakember szerint utóbbi település környékén már csak igen ritkán lehet eladó nyaralót találni.

Dr. Jantyik Tiborné, az Openhouse ingatlanközvetítő békéscsabai irodavezetője­ a keresletről szólva úgy fogalmazott, bizonyos visszaesés tapasztalható, de a vevők visszatértek, egyedül a befektetési céllal vásárlók tűntek el a piacról. Tapasztalataik szerint vannak érdeklődések a nyaralók iránt is. A legkeresettebb települések közé­ Szanazug, Szarvas, Békésszentandrás, Gyomaendrőd tartozik – árulta el a szakember.

Az árak változók, az egyszerűbb víkendházak néhány millió forintért megvásárolhatók, a luxusnyaralókért több tízmilliót is elkérhetnek. Az árat jelentősen befolyásolja az ingatlan elhelyezkedése, aki például lemond a közvetlen vízpartról, az jóval kedvezőbb áron vásárolhat saját nyaralót.

Az Ingatlanbazár oldalán ­jelenleg több mint harminc nyaralót és hétvégi házat hirdetnek Békés megyében. A legolcsóbb egy 3,5 millió forintért árult szanazugi, a legdrágább pedig egy 60 millió forintért hirdetett békésszentandrási nyaraló. Előbbi egy 12 négyzetméteres alapterületű konténerház, 900 négyzetméteres parkosított, gyümölcsfás telken, utóbbi pedig egy háromszobás, teljesen új építésű nyaraló, közvetlen, saját vízparttal.

Itt, azaz a szarvasi térségben a legolcsóbb nyaraló 45 millió forintba kerül, bár kétségkívül jól felszerelt a közel 100 négyzetméteres, saját vízparttal, kiépített sütögetővel, pergolával és stéggel rendelkező gerendaház. A portálon egyébként árulnak 12 személyes panziót is Gyopárosfürdőn, melyért cirka 81 millió forintot kell kifizetnie leendő tulajdonosának.

Nagyobb otthont szeretnének

Az Ingatlan.com elemzése szerint a keresleti oldalon az látható, hogy az olcsóbban kínált lakások iránti érdeklődések emelkedtek. Ezzel párhuzamosan a nagyobb lakások iránti kereslet fokozódott. A járvány előtt – februárban – a teljes kereslet alig több mint 60 százaléka, májusban viszont már a 66 százaléka összpontosult a 60 négyzetméternél nagyobb lakásokra. – A nagyobb lakások iránti kereslet fokozódása részben a karanténhatásnak köszönhető. Sokan ugyanis a 9-10 hete tartó bezártság miatt a meglévő otthonuknál nagyobb ingatlan iránt érdeklődnek – árulta el Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, Békéscsabán a 15 millió forintnál alacsonyabb áron eladó lakások részesedése jelenleg 41,6 százalék. – Beindulhat az eladók harca a vevőkért, mivel összességében az olcsóbb ingatlanok súlya nőtt a kínálatban, a vásárlók viszont már nem szeretnének annyit költeni ingatlanokra, mint korábban – jegyezte meg Balogh László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában