Békés megye

2020.06.30. 11:29

Segíthet motor a kerékpárosnak, de csak hajtással marad biciklis

Mi minősül kerékpárnak és mi már segédmotornak? Ezzel kapcsolatosan az elektromos és robbanómotorral felszerelt kerékpárok megjelenése óta több tévhit is közszájon forog. Egyáltalán nem mindegy, mivel indulunk el, hiszen a gépi meghajtású járművek vezetőire más szabályok vonatkoznak, mint a biciklisekre. Ezt érdemes szem előtt tartani már a vásárlásnál is. Minderről Tóth László alezredessel, a Békéscsabai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjével beszélgettünk.

Nyemcsok László

Egyre többen közlekednek elektromos kerékpárral Békés megyében is /Illusztráció: MW/

Fotó: Unger Tamás

Kerékpárra nem kell kötelező felelősségbiztosítás, és a biciklisnek – bár nagyon hasznos, és egyre többen használják, sőt kicsi gyermekeiket is erre nevelik – nem kötelező fejvédőt, bukósisakot viselnie. Azt is sokszor halljuk, hogy nem autóval, inkább biciklivel megyek, mert meg szeretnék inni egy-két sört. A kerékpárosok ezt ugyan megtehetik, de a mértéket meg kell tartaniuk. Aki ugyanis annyi alkoholt fogyasztott, hogy nincs biztonságos vezetésre képes állapotban, az nemcsak gépi meghajtású járművel, de biciklivel sem vehet részt a közlekedésben.

– A KRESZ szerint a kerékpár olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti – hangsúlyozta Tóth László. – A hangsúly tehát az emberi erőn van, illetve azon, hogy a motor akkor segíti a haladást, amikor a jármű vezetője hajtja a kerékpárt. Amikor a jármű önerőből is képes közlekedni, anélkül megy és tartja a sebességét, hogy a vezetője hajtaná, akkor már nem bicikliről beszélünk, hanem segédmotorról. Így az alkoholfogyasztásnál ugyanazok a szabályok vonatkoznak a vezetőire, mint a személygépkocsik, motorkerékpárok és más gépi meghajtású járművek esetében.

Az alezredes kitért arra, a biciklinél és a segédmotor-kerékpárnál is nagyon fontos az előírások betartása, hiszen az ilyen járművek vezetőit nem védi karosszéria.

Egyre többen közlekednek elektromos kerékpárral Békés megyében is /Illusztráció: MW/

Egy kisebb ütközés, esés is súlyos sérüléssel, szerencsétlen esetben végzetes következményekkel járhat.

– Amikor a kerékpár anélkül, hogy a vezetője hajtaná, elektromos vagy robbanómotor segítségével önerőből halad, a vezetőnek rendelkeznie kell vezetői igazolvánnyal vagy vezetői engedéllyel, illetve a járműre kötelező felelősségbiztosítást kell kötni – hívta fel a figyelmet a rendőrtiszt. – Vannak olyanok is, akik tudják, hogyan kellene közlekedniük, mégis szabálytalankodnak. A napokban például robbanómotoros kerékpárral közlekedett egy férfi Békéscsabán. Kötelező felelősségbiztosítás volt a járművön, tehát tudta, hogy amin ül, az nem kerékpárnak minősül. Mégis úgy indult el vele, hogy a vezetői engedélyét már korábban bevonták, alkoholt ivott és becsatolt bukósisakot sem viselt.

Sokféle kialakítású jármű kapható, illetve a népszerű nyaralóhelyeken számos elektromos és robbanómotoros kerékpár, roller bérelhető. Egész családok is elindulnak ilyenekkel kirándulni. Lényeges, hogy mindenki csak olyan járművel vágjon útnak, amin képes biztonságosan megtartani az egyensúlyát. Hibátlanul működjön a fék, a kormány, legyenek a járművön a láthatóságot segítő lámpák, prizmák és megfelelő állapotú gumik. Ahogyan biciklivel, úgy segédmotorral sem szabad járdán menni. Segédmotorral lakott területen belül kerékpárúton és kerékpársávon is tilos közlekedni, miként tilos kétkerekű segédmotoron utast szállítani és a járműhöz utánfutót kapcsolni.

Érdemes előre tájékozódni

Dr. Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtószóvivője elmondta, a rendőrség azt tanácsolja, hogy mindenki még a kerékpár megvétele előtt tájékozódjon arról, pontosan mit is vásárol. Ha a kerékpárra szerelt motor teljesítménye ugyan 300 W alatt van, de a jármű anélkül, hogy a vezető hajtaná, képes önállóan elindulni, felgyorsulni, tartani a sebességét, már nem kerékpárnak minősül. Tehát önmagában a teljesítmény nem mérvadó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában