Békés megye

2020.06.14. 15:15

Most is hasznunkra válhatnak a berögzült óvintézkedések

A korlátozások feloldásával lassan visszatérünk a közösségekbe. A koronavírus miatt azonban eddig fokozottan óvtuk egészségünket, így távol tartottuk magunkat az egyéb vírusoktól és baktériumoktól is. A megkérdezett szakemberektől megtudtuk, ez az óvatosság hasznunkra válhat a jövőben is.

Vásári Erzsébet

Dr. Sonkoly Iván is telefonos bejelentkezés alapján fogadja a betegeket /Fotó: Lehoczky Péter/

Fotó: LP6DMK2

Dr. Sonkoly Iván csabai háziorvos elmondta, a védekezés második szakaszában a járványügyi intézkedéseket ugyan lazították, de ez nem jelenti azt, hogy minden óvintézkedést nélkülözhetünk. Bár a közösségi élet bizonyos formái újra megengedettek, továbbra is ügyelnünk kell a higiéniás szabályok betartására. Hozzátette, a gyakori kézmosás, a felületek fertőtlenítése és a maszk viselése szerencsére a legtöbb embernél rutinszerűvé vált, amit sokan meg is tartanak a koronavírustól függetlenül is. Ez az ösztönösség pedig sokat jelenthet a későbbiekben az egészségünk megőrzésében. Hiszen például maszkok használata nemcsak a kórokozóktól védheti meg az embert, hanem a különböző szálló poroktól is, ami az allergiások számára enyhülést jelenthet.

Kifejtette, ahogy a járvány előtt is biztosított volt a normál egészségi állapotú emberek immunrendszerének védekezőképessége, úgy ők most is bízhatnak mindebben. Viszont az idősek és a krónikus betegségben szenvedőknek továbbra is vigyázniuk kell magukra. Hozzátette, az olyan lehetséges fertőzések, melyek ellen nincs védőoltás – a cseppfertőzés útján terjedő vírusos betegségek­, illetve a gyomor-bélrendszeri fertőzések – szezonálisak, és most is megjelenhetnek, de a járványügyi védekezések hatására nem áll fent az esélye komolyabb elterjedésüknek. Ez persze csak akkor igaz, ha mindenki betartja a szükséges higiéniai óvintézkedéseket. Mindez az élelmiszerek helyes tárolására és felhasználására szintén vonatkozik.

Dr. Sonkoly Iván is telefonos bejelentkezés alapján fogadja a betegeket /Fotó: Lehoczky Péter/

A háziorvos elmondta, a túlzott és a nem megfelelő fertőtlenítőszer-használat azonban káros is lehet. A gyakori kézmosás és fertőtlenítés hatására a bőr kiszáradhat, sebesedhet, és bizonyos bőrbetegségek gyakoribbá válhatnak. Ezért fontos bőrünk zsírtartalmának pótlása és az, hogy mindig ellenőrzött, törzskönyvezett higiéniai szereket használjunk testfelületeinkre. Emellett takarítás során óvakodjunk a klór és az egyéb tisztítószerek túlzott használatától, mert az megfelelő szellőztetés nélkül mérgezéshez, illetve súlyos allergiás reakcióhoz vezethet.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke elmondta, meglátása szerint a gyermekek nem lesznek fogékonyabbak a betegségekre a közösségbe való visszatérés után sem. Egyrészt azért, mert az elmúlt hónapokban ők is tökéletesen elsajátították a helyes kézmosás módját és a különböző higiéniai óvintézkedéseket – például, hogy a közösségekben is mindenki csak a saját törölközőjét, fogkeféjét használja –, másrészt pedig a nyár beköszöntével nem jellemzőek a hurutos megbetegedések. Hozzátette, a szülői óvásnak köszönhetően már a járvány ideje alatt sem volt annyi betegség a gyerekek körében, mint amennyi a korábbi tavaszokon jellemző volt. A balesetek viszont most is jellemzőek, ezért fokozottan felhívja a figyelmet a szabadon lévő gombák, illetve mérgező növények elfogyasztásának veszélyére, valamint a bicikli- és strandszezon kockázataira.

Háziorvoshoz be kell jelentkezni

Dr. Sonkoly Ivántól megtudtuk, a háziorvosok az enyhítésektől függetlenül továbbra is kizárólag telefonos bejelentkezés alapján fogadják a pácienseket. Az időpontra érkező betegeket egyesével hívják be a rendelőbe, várakozni csak a szabadban lehet. A belépés maszkban, kézfertőtlenítés és néhány tájékozódó kérdés megválaszolása után lehetséges. Lázasan, hurutos köhögéssel viszont továbbra is tilos az orvoslátogatás. Ilyenkor telefonon keresztül igyekeznek felmérni a beteg állapotát, illetve segítik a gyógyulásban. Beszámolója szerint mindehhez az emberek hozzászoktak, sokaknak kényelmesebb is ez az eljárás, mint ahogy a felhőbe történő receptfelírás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában