munkálatok

2020.06.26. 06:51

Megszépül egy szakrális épület: felújítják a kondorosi kápolnát

Korábban hírportálunk is beszámolt arról, hogy Kondoroson felújítják a csárdát, fejlesztik a lovaspályát és a tóparti sétányt. Mindezek mellett az elmúlt években helyreállított kastélypark keleti oldalhatárán elhelyezkedő szakrális épület, a Batthyány-Geist kastély kápolnája is megszépül. Az itt elkezdett munkálatok a végéhez közelednek, lényegében elkészült a kápolna, a felújítást végző szakemberek befejezték a feladatokat, jelenleg a műszaki átadás zajlik.

Busi Ottó

A kondorosi Batthyány-Geist kastély kápolnájának felújítása a végéhez közeledik

Szolga Krisztián, a munkálatok műszaki vezetője elmondta, többek közt megújultak a homlokzati-, és tetőszerkezeti felületek, restaurálták, felújították a homlokzati nyílászárokat, illetve megszépültek a közvetlen környezet vízszintes térburkolatai is.

Az épülethez érkező látogatók számára talán elsőként a kupola tetején lévő kereszt tűnik fel. A szakember elárulta, a félgömbszerűen összeállított tetőszerkezet csúcsán található kereszt kovácsoltvasból készült. Mindezt pedig díszbádogos munkával, mívesen korcolt, rézlemez fedéssel borították. Ezt is javítani kellett, ugyanis vélhetően a múlt század közepén, vagy annak második felében, egyesek a kápolna keresztjét használták „céltáblának”. A csúcson díszelgő feszület lyukacsos volt, és annak felmérésekor kiderült, puskagolyók okozták a kereszt ilyetén roncsolását.

A kondorosi Batthyány-Geist kastély kápolnájának felújítása a végéhez közeledik

Közelebb érve szembetűnő a két darab korinthoszi oszlopra támaszkodó, előtetővel fedett, díszes bejárat. Szolga Krisztián elárulta, az ajtó felett lévő mintázott „nyers”családi címer feltételezhetően a Batthyány család valamelyik ágához tartozó címer egyszerűbb változata. Itt a szakemberek megtisztították a szükséges részeket, és a hiányzó vakolatot javították, pótolták, a megmaradt eredeti részekről vett minták alapján. Hozzátette, a kétszárnyú bejárati ajtó, egy rendkívül míves asztalos munka, a zár, a kilincsek mindegyike díszesen elkészített díszkovács termékek. Ugyancsak míves díszkovács munkaként jellemezte a vasalatokat is a szakember.

Itt is a hiányzó vagy sérült elemeket a meglévő részekről vett minták alapján pótolták. Megjegyezte, az ajtólapokról hiányzó bronz díszeket, külön restaurálási engedély alapján gyártatták le, szakember segítségével. Az ajtón belépve szintén feltűnő a liliom-, és szalag mintával díszített, színes ólomüveg a kápolna nyugati és keleti oldalán. Ezt is javították: egyes hiányzó részeket az eredeti üvegtöredékekből pótoltak, egészítettek ki, míg máshová új elemek készültek, szintén a megfelelő restaurátor segítségével.

Szolga Krisztián úgy fogalmazott, az épület egyik legnagyobb problémája a tető károsodása volt, amely miatt a belső kupola időről-időre beázott. Bár a tetősík fémlemez fedésének ideiglenes javítása évekkel ezelőtt megtörtént, a kupola a korábbi beázások miatt igencsak károsodott. A felületen, több helyen fekete foltosodás volt, és a nyugati oldalon a félköríves ablak környékén a vakolat, és a belső vakolatdísz is több helyen levált a falazatig, így ezeket is javították a szakemberek.

A sírokat jelző táblák elvesztek

A szentély alatt található a kripta. Az alagsori sírkamrába a déli homlokzatról nyíló kétszárnyú, fémszerkezetű ajtón, nyolc lépcsőfok után egy másik vasszerkezetű, kétszárnyú ajtón keresztül lehet bejutni. A kripta belső terének szellőztetésére a keleti és nyugati homlokzatokon egy-egy kisméretű szellőző nyílás van kialakítva. Sajnos a sírokat jelölő táblák ma már nincsenek meg. Szolga Krisztián elmondta, a kripta ajtajának restaurálását is elvégezték, illetve zárhatóvá tették a sírok lejáratát.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában