Wenck­heim turista- és kerékpárút

2020.06.07. 11:24

Kényelmesen lehet tekerni, kocogni Békéscsabán

Hamarosan startol a Wenck­heim turista- és kerékpárút kivitelezése Békéscsabán, amelynek eredményeként több helyen építenek és újítanak fel bicikliutakat. Opauszki Zoltán tanácsnok kiemelte, az idegenforgalmi szerep mellett lényeges, hogy tovább bővül a város bicikliút-hálózata.

Licska Balázs

20200603 Békéscsaba Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnok Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Szarvas Péter polgármester a minap sajtótájékoztatón jelentette be: a kivitelezési munkákra vonatkozó szerződéseket harminc napon belül megköti az önkormányzat.

A Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházással emléket kívánnak állítani a Wenckheim-családnak, azon túl, hogy infrastrukturális beruházást hajtanak végre. Összekötik a családhoz köthető szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és gyulai kastélyokat, kulturális örökségeket, de a projektbe bekapcsolódhat a dobozi kápolna is.

Megújul a Bartók Béla úti, a Temető sori és a Kétegyházi úti bicikliút, kerékpárút épül a Kígyósi és a Kerekegyházi úton, azaz a belvárosból kényelmesen ki lehet tekerni a jaminai bányatavak déli csücskéig. Mint megtudtuk, elkészültek a tervek egy további, három kilométeres szakaszra is, így a bicikliút a szabadkígyósi kastélyig tarthat, de arra forrással egyelőre nem rendelkeznek, ezért a kormányhoz fordulnak.

Opauszki Zoltán tanácsnok elmondta, a futók, biciklisek által kedvelt folyosó is megújulhat /Fotó: Imre György/

A városvezető hozzátette, korszerűsítik a Lencsési úti–Körte sori hídtól az Élővíz-csatorna mentén Veszéig tartó bicikliutat is, a futók, kocogók által kedvelt folyosót. A fejlesztés során megerősítik a töltést, a kivilágított szakaszt 2,25 méterre szélesítik. Emellett a Veszétől Póstelekig tartó út ugyancsak megújul, azt szintén szélesítik, és azon kerékpáros sávot alakítanak ki.

– A Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítását célzó beruházás kettős célt szolgál, hiszen a turisztikai mellett infrastrukturális fejlesztésről is szó van – fogalmazott Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka. Lényeges, hogy tovább bővül és korszerűsödik Békéscsaba bicikliút-hálózata, és hogy rendkívül elaggott szakaszokat tesznek rendbe, példaként említette az Élővíz-csatorna menti zöldfolyosót és a pósteleki bekötőutat.

Kiemelte, amíg pár éve nagyjából 55 kilométernyi kerékpárúton tekerhettek a békéscsabaiak, addig az elmúlt időszakban megvalósult, valamint folyamatban lévő és közeljövőben megvalósuló beruházások eredményeként ez több tíz kilométerrel gazdagabb lesz. Jelenleg például bicikliút épül a Tevan Andor utcában és az Ipari úton, a Szabolcs utcában, a Szarvasi úti felüljárón.

Kiemelte, a város egyik végéből a másik végébe szinte teljes hosszában el lehet jutni bicikliúton, ami a közlekedés-biztonság tekintetében is hatalmas előrelépést jelent.

Látványosságokat kötnek össze

Békéscsabán és környékén számos olyan attrakció van, amelyek elérését, összeköttetését lehetővé teszi a beruházás, elég csak a szabadkígyósi, a pósteleki, a gerlai és a gyulai kastélyokra gondolni. De a Wenckheim turista- és kerékpárút érinti a leendő Munkácsy-negyedet, a CsabaParkot vagy a jaminai bányatavakat is.

– A fejlesztés elősegíti az aktív, a kerékpáros turizmus fejlődését a városban, megteremti az ehhez szükséges infrastrukturális feltételeket – mondta Opauszki Zoltán. Amellett, hogy bicikliutak épülnek és újulnak meg, olyan pihenőhelyek is lesznek, ahol meg lehet szerelni a bicikliket, lehet pumpálni.

A tanácsnok, aki egyben a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke, jelezte azt is: a Magyar Turisztikai Ügynökség kiírta a szálláshelyfejlesztési pályázatokat, amelyek segíthetnek abban, hogy a békéscsabai szolgáltatások színvonala bővüljön. Hangsúlyozta, a beruházások azt segítik elő, hogy Békéscsaba vonzóbb várossá válhasson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában