fejlesztés

2020.06.23. 14:04

Félmilliárd forintból újul meg a megyei könyvtár

Közel félmilliárd forintból újul meg Békéscsabán a megyei könyvtár 35 éves épülete. Környezetét szintén rendbe teszik a Munkácsy-negyed kialakítását célzó beruházás keretében, a munkálatok jelenleg is zajlanak.

Licska Balázs

Fotó: LP6DMK2

Rakonczás Szilvia, a megyei könyvtár igazgatója elmondta, megújul a bibliotéka környezete: korszerűsítik a parkolókat a Derkovits soron és a sorompóval lezárt területen egyaránt, valamint a járdát egészen a szlovák panzióig. A Csabagyöngye Kulturális Központ felől sétányt alakítanak ki, és jelentős, Békéscsabához köthető emberek előtt tisztelegve emlékköveket helyeznek el. Rendbe teszik a zöld felületeket, a Kiss Ernő utcai bejáratnál például fákat ültetnek. A régi épületrész akadálymentes bejárata nem felel meg a mai előírásoknak, így azt szintén átalakítják. Emellett megújul az intézmény udvara, ahova a térkövezést követően utcabútorokat helyeznek el, így a terület alkalmas lesz akár rendezvények tartására is.

Opauszki Zoltán tanácsnok kiemelte, a számítások szerint tíz év alatt megtérül a beruházás /Fotó: Lehoczky Péter/

Az igazgató hozzátette, a megyei könyvtárat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében közel félmilliárd forintból korszerűsítik. Lényegesnek nevezte, hogy az épület jellege a külső felújítást követően sem változik. A fűtési rendszert rendbe teszik, az üzemeltetési költségek lefaragásában szintén segítséget jelent majd a napelemes rendszer telepítése.

Hangsúlyozta, a beruházás eredményeként a Békéscsabára érkező turisták számára vonzóvá válik a bibliotéka és annak környezete, és hogy nemcsak pihenhetnek a könyvtárnál, hanem a Munkácsy-negyedhez kapcsolódó információkhoz is juthatnak az érdeklődők.

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita elmondta, az épület homlokzatát 1900 négyzetméteren szigetelik – amire a mostanihoz hasonló módon 1700 négyzetméteren kerámialapok kerülnek –, a magastetős rész zárófödémét pedig 340 négyzetméteren teszik rendbe. Mintegy 120 külső nyílászárót, ajtót és ablakot cserélnek ki. Megújul a fűtési rendszer, napelemeket szerelnek fel.

Kiemelte: három közbeszerzési eljárást folytattak le a beruházás kapcsán. Az első és a második eredménytelen lett, a harmadik során viszont 40 millió forinttal előnyösebb ajánlatot tett a legkedvezőbbet adó cég, a békéscsabai Galéria Invest Kft., mint ami a korábbi eljárás során beérkezett ajánlat volt. A beruházás 465 millió forintból valósul meg, amelyből 355 millió forint támogatásként érkezik, 110 millió forintot az önkormányzat saját forrásból biztosít.

Szarvas Péter polgármester Facebook-oldalán jelezte: időszerűvé vált a megyei könyvtár felújítása, mivel egy 35 éve átadott épületről van szó. A városi közgyűlés korábban kifejezte szándékát, hogy megvalósítaná a beruházást, ezért a képviselő-testület hatáskörében a veszélyhelyzet ideje alatt eljárva eredményesnek ítélte a közbeszerzési eljárást, döntött a kivitelezőről és arról, az önkormányzat fedezi a beruházáshoz szükséges pluszforrást.

Több érv szól a beruházás mellett

Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka elmondta, több érv szól a megyei könyvtár felújítása mellett.

Egyrészt azért fontos a komplex beruházás, mert a most bizonytalan gépészeti, fűtési-hűtési rendszer miatt akár működésképtelenné is válhat az intézmény. Másrészt az energetikai korszerűsítés hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátást, ez pedig segíti a klímavédelmet. Harmadrészt vonzóbb egy felújított épületbe betérni, a fejlesztés növeli a komfortérzetet. Negyedrészt városképi szempontból is meghatározó, hogy egy Munkácsy-negyedben lévő közintézményt rendbe tesznek.

Opauszki Zoltán kiemelte, bár az önkormányzat jelentős forrást, 110 millió forintot biztosít a beruházás megvalósításához, a számítások szerint mindez nagyjából tíz év alatt megtérül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában