Tiszán innen... / galériával

2020.06.11. 16:03

Elindult Köröstarcsáról huszonöt napos útjára az expedíció

A szomorkás, esős idő ellenére jó hangulatban indult el huszonöt napos, a Körösök és a Tisza legszebb, legizgalmasabb részeit érintő útjára a Tiszán innen... elnevezésű expedíció csütörtökön reggel Köröstarcsáról. A Major Gyula, ifj. Major Gyula, Gyurkó Dániel, Knyihár Mihály, Gebei Béla összetételű békéscsabai baráti társaság ezúttal is filmben örökíti meg a kalandokat, a különleges tájak szépségeit.

Papp Gábor

20200611 Köröstarcsa kikötőből indul a Tiszán innen túra Major Gyula, ifj. Major Gyula, Gyurkó Dániel, Knyihár Mihály, Gebei Béla Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Major Gyula több sikeres dokumentumfilm és a leendő alkotás rendezője hírportálunknak elmondta, eredetileg úgy tervezték, hogy idén Svájcból, a Boden-tótól hajóznak Köröstarcsáig, a koronavírus azonban felborította eredeti elképzeléseiket.

– Azt az utat áttettük jövőre, hiszen ebben a helyzetben nagyon bizonytalan lett volna nekivágni. Ugyanakkor mindenképpen szerettünk volna valahová ezen a nyáron is elhajózni, így jött képbe a Tisza – ecsetelte Major Gyula. – Fontos célunk, hogy tovább erősítsük a csapatszellemet és a csütörtökön elkezdődött út jó tréninget is jelent számunkra a következő esztendő kihívására.

Várhatóan július 5-én, vasárnap 14 órakor Köröstarcsán ér majd célba a „Tiszán innen...” expedíció /Fotók: Imre György/

Hozzátette, a Tisza a maga különleges tájaival, egyedi élővilágával Magyarország talán legszebb folyója. A várhatóan 30-50 perces filmben ezt igyekeznek majd minél jobban, minél teljesebben bemutatni az érdeklődőknek. A kérészjárás például ezekben a napokban aktuális, de emellett például a különleges madárvilág is helyet kap majd az alkotásban.

Major Gyula kiemelte, egyelőre bizonytalan, hogy meddig tudnak felmenni a Tiszán. Előfordulhat, hogy Tivadarnál vissza kell fordulniuk, de nem kizárt, hogy egészen Tiszabecsig eljuthatnak. Gyurkó Dániel, az expedíció másik frontembere elmondta, az esős idő alapvetően nem befolyásolja az útjukat, talán a tisztálkodás lesz majd nehezebb, különösen, ha sokáig kitart a csapadék.

– A járvány miatt a létszámot tudatosan alacsonyan határoztuk meg, a visszaúton csatlakozik még hozzánk Vraukó András – tette hozzá. A társaság egyébként három hajóval, a Vándorral, a Pupulóval és a „Kicsivel” vágott neki a kihívásnak. A tervek szerint a két nagyobb hajóban alszanak, és lesz, amikor már út közben is főznek majd, de általában megállás után készítik el az estebédet, illetve lehetőség szerint egy-egy éttermet is fel fognak keresni.

– Személy szerint szeretek hajóban aludni, kellemes a levegő, és a ponyvával akár az időjárás viszontagságaitól, akár a szúnyogoktól kiválóan megvédjük magunkat – ecsetelte Gyurkó Dániel, aki elárulta, hogy egyetlen egyszer, a Kazár-szorosnál kapta őket el egy tomboló vihar hasonló helyzetben.

A „Tiszán innen...” csütörtökön Kunszentmártonig teszi meg az utat, míg pénteken várhatóan Tiszakécskéig jutnak el. Az időpontokat éppen a zsilipelés miatt nagyon fontos tartaniuk, így túl sokat nem késhetnek.

Természeti kincseket mutatnak be

A kis csapatot Lipcsei Zoltán, Köröstarcsa polgármestere köszöntötte csütörtökön reggel. Mint elmondta, Gyurkó Dánielék nagyon sokat tesznek azért, hogy minél többekkel megismertessék a Körösök, a folyóvidék vadregényes tájait: – Sokan a filmeknek köszönhetően szereztek tudomást, hogy milyen természeti érték és kincs van a közelünkben – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában