kitiltás

2020.05.30. 19:59

Törlik a szaporítók hirdetéseit Békéscsabán

Egy hazai apróhirdetési oldal április elejétől folyama­tosan és végleg törli az állatszaporítók­ hirdetéseit. A kitiltással szeretnék felhívni a figyelmet a káros tevékenység ­következményeire. De vajon mennyire tudja megvédeni ez a rendelkezés a „szülőmunkásként” tartott állatokat?

Vágvölgyi Nóra

Forrás: Shutterstock

Kiszely ­Zoltánné, a Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesületének tagja nagyon örült, amikor olvasta, hogy a hazai piacvezető apróhirdetési oldal bevezette a szaporítók kitiltását. Hiszen mint mondja, gyakran borzasztó állapotban kerülnek hozzájuk a szaporítók által „szülőmunkásként” használt, agyonfialtatott kutyák.

– A tenyésztőknél hosszú a várakozási lista, hiszen ők évente maximum kétszer elletik az ebeket, ezért akár egy évet is várni kell az apróságra. Az állatmenhelyeken pedig inkább idősebb, keverék kutyák vannak. Így a leendő állattartók az interneten kezdenek el keresgélni, ahol szinte minden divatfajta megtalálható – osztotta meg az állatvédő.

Ugyanakkor sokan nem gondolnak abba bele, hogy milyen problémákat rejt magában egy-egy ilyen gyors kutyaügylet.

– A szaporítóktól elhozott négylábúaknak csak ritkán van oltási könyvük, gyakran még féregtelenítve sincsenek. Így az új környezetbe bekerülve nagy eséllyel lesznek betegek, sőt az sem ritka, hogy az egy évet sem élik meg – hívta fel a figyelmet Kiszely Zoltánné.

A Margaret névre hallgató angol bulldogot egy árokban, a fűbe fagyva találták meg az állatvédők /Fotó: BMH/

Hozzátéve, hogy már számtalan kidobott anyakutya került hozzájuk az elmúlt években. – Margaretet, az angol buldogot például kutyasétáltatás közben találtam. Emlékszem, odafagyott a fűhöz, és zöld hab borította a testét. Gyorsan állatorvoshoz vittük.

Szerencsére őt még meg lehetett menteni, de sajnos nem minden történet végződött happy enddel – mesélte az állatvédő.

Kovács Erika 15 éve vezetője az egyik békéscsabai kutyaiskolának. A kutyakiképzés-oktatás mellet kezdett el több mint öt éve tenyésztéssel is foglalkozni. Úgy fogalmazott, szerinte egy szaporító elsősorban arra törekszik, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több kölyök szülessen az alomba. – Általában többfajta kutya van ezeken a helyeken, így az sem biztos, hogy valóban fajtiszta négylábút hozunk el onnan. Például találkoztam olyan gazdával a kutyaiskolában, aki eredetileg egy törpe tacskót vett a tulajdonostól, amely felnőtt korára egy nagy testű kutya lett – figyelmeztetett a kutyakiképző. Ugyanakkor, mint mondja, a tenyésztők időt és pénzt nem sajnálva ápolják, gondozzák, tanítják az ebeket. Így azok nemcsak küllemükben hasonlítanak a fajtára, hanem természetükben is megbízható, jó idegrendszerű állatokként kerülnek az új gazdikhoz.

– Egy gondos ­tenyésztő a kutya átadása után sem ereszti el a gazdi kezét. Évente tartunk alomtalálkozót, illetve az adásvételi szerződés is kötelezi a gazdikat arra, hogy rendszeresen küldjenek képet a kölykökről, osszák meg velünk, hogyan fejlődnek, gyarapodnak az új helyükön a házi kedvencek – emelte ki a szakértő.

Véglegesen érvénytelenítenek

A folyamatos fedeztetések gyakran genetikai rendellenességekhez, betegségekhez vezetnek. Amikor ezek az állatok betegek lesznek, és a tulajdonosaik számára problémássá válnak, legtöbbször a túlterhelt menhelyeken kötnek ki. Ezért is döntött úgy az egyik hazai apróhirdetési oldal, hogy fellépve ez ellen, április elejétől folyamatosan és végleg törli az állatszaporítók hirdetéseit. Békésben május 19-éig többek között 158 ilyen jellegű hirdetést utasítottak vissza – tudtuk meg a Jófogás.hu-tól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában