Ügyelet

2020.05.31. 07:20

Összefoglaló órákkal zárják az idei tanévet Békésben

A megye iskolái is digitális munkarendben működnek tovább keddtől, ugyanakkor az ügyeletet továbbra is biztosítják, és több helyen lesznek kiscsoportos vagy egyéni foglalkozások is.

Licska Balázs-Papp Gábor

20200529 Békés A koronavírus-járvány után a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola dolgozói készülnek a diákok érkezésére. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában június 2-a és 15-e között továbbra is tantermen kívüli, egyébként jól működő digitális munkarend szerint történik az oktatás – tájékoztatta hírportálunkat Deákné Domonkos Julianna intézményvezető. Mint elmondta, főképpen rendszerező, összefoglaló, ismétlő órák zárják a tanévet.

– Emellett a kollégák lehetővé teszik tanítványaik számára a személyes konzultáció, kiscsoportos vagy egyéni felkészítés lehetőségét – ecsetelte. – Cél a felzárkóztatás, a meg nem értett feladatok tanári segítséggel való megoldása. Azok a diákok látogathatják az intézményt, akik javítani szeretnének, vagy nem voltak kellőképpen aktívak a szorgalmi időben.

A békési intézményben is fokozottan ügyelnek a higiéniára /Fotó: Imre György/

– A tanév munkájának, eredményeinek összegzése szintén a júniusi hónapban történik meg – fogalmazott. – A tanárok osztályozó értekezleten egyeztetik véleményeiket a diákok magatartásáról, szorgalmáról, tanulmányi előmeneteléről. Ez ebben az évben is – a szabályok betartása mellett – a kollégák jelenléte mellett történik. Deákné Domonkos Julianna szólt arról, hogy az iskola „büszkeségeit” idén online módon szavazta meg a tantestület. A díjak, jutalomkönyvek, oklevelek átadása más módon történik, mint az eddigiekben. Június 18-án kapják meg a bizonyítványt az első évfolyamtól a hetedikig a diákok. Az egyes évfolyamok óránkénti beosztásban látogathatják az iskolát.

– Terveink szerint csak az alsó tagozatos diákokkal érkezhet 1-1 szülő. A 8. évfolyam tanulói június 19-én délelőtt vehetik át kitüntetéseiket, valamint bizonyítványaikat – ecsetelte. – A ballagást nem tudjuk a szokásos módon megrendezni. De azért lesznek meglepetések. Úgy hisszük, méltó lesz a búcsúzás ebben a formában is.

A 4. és 8. évfolyamon szokás oklevéllel jutalmazni azokat a szülőket, akik 4 vagy 8 éven át sokat tettek az osztályközösségekért, segítették az osztályfőnökök munkáját. Ez a gesztus idén sem marad el. Várhatóan a pedagógusnapi köszöntést is rendhagyó formában teszik meg. A tanulók számára szükség szerint június végéig biztosítanak iskolai keretekben ügyeletet.

A Békéscsabai Tankerületi Központ fenntartásában működő oktatási intézmények saját gyakorlatuk alapján egy vagy két nappal előre kérik az igényeket benyújtani – mondták hírportálunknak a központnál. Jelezték: a tanulói felügyelet iránti igények száma folyamatosan növekszik, eddig a diákok 0,8 százaléka vette igénybe az ügyeleti rendszert. Június 2-ától, keddtől a nevelési-oktatási foglalkozások 16 óráig tartanak az általános iskolákban, ezenfelül 17 óráig – vagy addig, amíg a tanuló jogszerűen tartózkodik az intézményben – gondoskodni kell a felügyeletről.

Nőtt az igény a gyerekfelügyeletre

A Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában eddig is volt ügyelet, az igényektől függően egy vagy két csoportban, ami elenyésző ahhoz képest, hogy mintegy 300 alsó tagozatos jár a suliba.

Papp-Jóljárt Gyöngyi intézményvezető hozzátette, június 2-ától nem kell tartani az ötfős korlátozást, és a gyermekfelügyelet iránti igény megnőtt, mivel elfogyott a szülők szabadsága. Az már most látszik, hogy az eddigiekhez képest jelentősen többen lesznek ügyeletben a június 15. és 26. közötti két hétben, és a nyári időszakban is szeretnének hasonló ügyeletet a szülők.

Elmondta: június 2-ától kiscsoportos foglalkozásokat rendszerszinten nem terveznek, ám ha lesz rá igény, akkor természetesen megszervezik. De a szülők és a pedagógusok egybehangzó véleménye szerint remekül működik a digitális oktatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában