Támogatási szerződés

2020.05.26. 18:26

Fagylalttölcsérből nézhetik meg Gyulát

A fürdőváros egyik legmagasabb épületéről, a víztoronyról közöl cikket a visitgyula.com oldal blogja. Az írás azért is aktuális, mert várhatóan rövid időn belül újabb fejlemények is várhatóak az építménnyel kapcsolatban.

P. G.

Mint azt megtudtuk, „a Göndöcs-kertben található víztorony, a maga 37 méterével, a város egyik legmagasabb pontja, jó messziről felismerhető fagylalttölcsérre hajazó sziluettje. 1965-ben készült el az alapja, a torony ’67 óta magasodik Gyula fölé. A maga nemében annak idején egyedülálló volt az országban, hiszen ez a víztorony készült először változó keresztmetszetű, vasbeton szerkezetű, csúszó zsalus építési móddal. Legnagyobb átmérője 16,5 méter, de a legkarcsúbb része is 9,3 méter széles. Négy méter mély, 700 köbméter térfogatú betonalapon nyugszik, 1000 köbméter vizet tárolnak benne, két tartályban.”

képalá: Alt Norbert és Temesváry János a víztoronyban /Fotó: Kiss Zoltán/

1972. június 1-jén kezdte meg működését a víztorony tetején lévő napmegfigyelő állomás, amit helikopterrel szerettek volna feltenni a helyére, de a szervezési és technikai gondok miatt végül 48 méteres gémkinyúlású autódaru emelte a magasba. És persze minden mobilszolgáltatónak itt van az átjátszó állomása. Az épületet legutóbb 2013-ban újították fel. A víztorony civilek számára jelenleg nem látogatható.

A hangsúly ugyanakkor a jelenlegen van. Mint arról korábban lapunkban is beszámoltunk, egy komoly beruházás után a világ egyik legkorszerűbb naptávcsövével felszerelt obszervatórium kezdheti meg a működését a gyulai víztorony tetején. Alt Norbert alpolgármester kedden arról tájékoztatta lapunkat, hogy hamarosan aláírják a projekttel kapcsolatos támogatási szerződést, ami nagy lépést jelent a megvalósítás irányában.

– Jelentős tudományos fejlesztésről van szó. Nagyon ritka, hogy világszinten is különleges, új eszköz érkezzen egy településre – nyomatékosította Alt Norbert a beruházás kapcsán.

– Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy az érdeklődők miként tekinthetnék meg a létesítményt – fogalmazott Alt Norbert, aki Temesváry János műszaki szakemberrel mutatta be annak idején lapunknak a projektelképzelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában