Békéscsaba

2020.05.11. 17:05

Május végéig biztosan nem nyit ki a strand

Május 31-ig biztosan nem nyit ki az Árpád fürdő, sem az úszóknak, sem a vízilabdásoknak, sem a lakosságnak – jelentették be a hétfőn a békéscsabai strandon tartott sajtótájékoztatón. Szarvas Péter polgármester kiemelte, a koronavírus-járvány nem ért véget, óvatosságra intett mindenkit.

Licska Balázs

Fotós: Imre Gyorgy

Fotós: Imre Gyorgy

– A kormány a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet egy másik jogszabállyal hatályon kívül helyezte vidék esetében, és abban megfogalmazták, miszerint bizonyos feltételek mellett sporteseményeket lehet tartani – kezdte Szarvas Péter, hozzáfűzve, ugyanakkor részletes szabályozás ebben a tekintetben nem látott napvilágot.

Békéscsaba polgármestere elmondta, a bejelentés óta többen érdeklődtek, hogy az úszók és a vízilabdások számára mikor nyílik ismét lehetőség edzésekre a fürdőben, illetve, hogy a lakosság mikor veheti igénybe újra a március 18-án bezárt strand szolgáltatásait. Az üzemeltető vagyonkezelő zrt.-vel, valamint a két sportegyesülettel is egyeztettek, hogy mikortól lenne érdemes kinyitni a fürdőt, elhangzottak érvek és ellenérvek.

Varga Tamás alpolgármester, Kozma János, Szarvas Péter, Szarvas János és dr. Szilágyi Kristóf vett részt a sajtótájékoztatón /Fotó: Imre György/

– Polgármesterként felelősséget érzek minden békéscsabai egészsége iránt, és a koronavírus-járvány nem ért véget – fogalmazott Szarvas Péter. Kiemelte, a fertőzésveszély tekintetében az Árpád fürdő egy fokozottan kockázatos helynek számít, nem igazán lehetne betartani a 1,5 méteres védőtávolságot sem. Aláhúzta: az edzésekhez és a kikapcsolódási lehetőséghez elsőbbséget élvez az óvatosság, ezért úgy döntött: május 31-ig biztosan nem nyit ki a békéscsabai strand. Hozzátette: a határozata csalódást kelthet, de mind a lakosságtól, mind az úszóktól és a vízilabdásoktól megértést kért.

Arról, hogy mikortól lesz újra látogatható a strand, később döntenek. A vagyonkezelő zrt. és a sportegyesületek vezetőivel kéthetente egyeztetnek, értékelik az aktuális helyzetet. A városvezető elmondta: részletes szabályokat kell kidolgozni, amik akkor lépnek életbe, amikor újra megnyit az Árpád fürdő. A létesítmény befogadóképessége 1800 körüli, de biztos, hogy egyszerre ennyien nem tartózkodhatnak majd a strandon, mivel a kellő védőtávolságot akkor nem lehetne tartani.

Egyetértett a polgármester döntésével Kozma János, a vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója. Elmondta, a jelenlegi szabályok szerint egyébként is csak az 50 méteres uszoda és – élményelemek nélkül – az élménymedence működhetne. A 1,5 méteres védőtávolságot pedig aligha lehetne tartani. Elárulta, kötőhártya-gyulladás terén vannak tapasztalataik arról, milyen problémát okozhat a strandon akár egyetlen beteg is, hány embert fertőzhet meg.

Hozzátette: nem csak az úszók és a vízilabdások vannak kényelmetlen helyzetben az edzések terén, hiszen más sportágak esetében sem igazán megoldhatók a tréningek a védőtávolság betartásával. Ismertette: az Árpád fürdőben dolgozó személyzet döntő többségét átirányították más munkakörökbe – főleg a piacra – ideiglenesen, hogy a munkahelyeket megőrizhessék.

Az úszók részéről Szarvas János, a vízilabdások részéről pedig dr. Szilágyi Kristóf elmondta: elfogadták, tudomásul vették a polgármester döntését. Bár titkon reménykedtek abban, hogy ismét tarthatnak edzéseket a strandon, hiszen a szárazföldi tréningek nem jelentenek ugyanolyan felkészülési lehetőséget, mint a vizesek, az úszók és a vízilabdások a vízben érzik jól magukat. A gyerekek mintegy tíz hete vannak otthon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában