Gyula

2020.05.08. 17:29

Kifestették a várat, amint lehet, nyitnak az attrakciók

Megfelelő óvintézkedések mellett ismét megnyitotta kapuit a gyulai Almásy-kastély kávézója és ajándékboltja a napokban – jelentette be a helyszínen megtartott pénteki sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója.

P. G.

Fekete-Dombi Ildikó Görgényi Ernő és Kónya István /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a hétfőn életbe lépett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyitnak a vendégek előtt a városi éttermek, presszók, cukrászdák teraszai, aminek sorába illeszkedik a város egyik legelegánsabb helye, a kastély kávézója is.

A polgármester szólt arról, hogy sokan kérdezik őket a gyulai turisztikai attrakciók, a vár, a kastély, a kiállítóhelyek újraindításával kapcsolatban.

– Érthető az élénk érdeklődés, hiszen sok ember megélhetése múlik a turizmus újraindulásán Gyulán és országszerte sok településen – ecsetelte a városvezető. – Nagyon fontos kérdésekről van szó, amelyekkel napi szinten foglalkozunk.

Dr. Görgényi Ernő ugyanakkor türelemre kért mindenkit, hiszen a jogalkotók és az illetékes hatóságok vezetői nem alkották még a szükséges szabályokat és utasításokat, amelyek pontosan meghatározzák, hogy milyen biztonsági előírásokat kell betartani a járvány elleni küzdelem érdekében.

– A gyulai attrakciók készen állnak a nyitásra, ezért gyorsan meg fogjuk hozni a szükséges döntéseket, miután az elengedhetetlenül szükséges szabályozók ismertté válnak – ecsetelte, majd kitért arra, hogy a kiállítóhelyeken az elmúlt hetekben elvégezték a szükséges felújítási munkálatokat, kicsinosították a tereket, leltároztak, elkészültek a revízióval, digitális archiválási munkálatokat végeztek. A Várfürdőben ugyancsak számos karbantartási, szépészeti munkát valósítottak meg.

Fekete-Dombi Ildikó Görgényi Ernő és Kónya István /Fotó: Imre György/

– Ha megkapjuk a zöld lámpát, meghozzuk a szükséges döntéseket – nyomatékosította. – Szeretnénk, ha Gyula nem a szépségéről, hanem arról is ismert lenne, hogy járványügyi szempontból biztonságos város.

Fekete-Dombi Ildikó elmondta, a kávézóban és az ajándékboltban egyaránt megjelennek a helyi termékek.

A gyűjteményi munkáról szólva kifejtette, 671 festményről készült digitális fotó, az alkotások adatait is ellenőrizték szakembereik. A várban 2005 óta nem volt festés, a mögöttünk hagyott hetekben közel 700 liter mész felhasználásával, több mint ezer négyzetméteren történt ez meg, olyan módon, hogy a terek festéséhez egy 3 méter hosszú meszelő rudat használtak fel.

Emellett közel 15 ezer műtárgy adatait rögzítették, ehhez egyebek mellett 1967-ben készült, még kézírással és tintával írott leltárkönyvet is felhasználtak. Közel kétezer műtárgy került revízió alá. A munka az online keresés előtt is megnyithatja a teret.

Fekete-Dombi Ildikó nyomatékosította, a kávézóban és az ajándékboltban is fokozottan ügyelnek a biztonságra, számos óvintézkedést léptettek életbe, egy belső utasítás is segíti a munkatársakat. Az ajándékboltba például csak maszkban lehet belépni.

Kónya István alpolgármester kiemelte, a városvezetés és az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. vezetése számára egyaránt prioritást élvez a munkahelyek megőrzésre.

– Ennek érdekében a kezdetektől folyamatos az együttgondolkodás – húzta alá. – A cégnél dolgozó kiváló szakemberekre óriási szükség van és szükség lesz az újranyitást követően is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában