túra

2020.05.27. 19:44

Kerékpárral járja az utakat a békési Végh Sándor

Óriási távolságokat tesz meg viszonylag egyszerű kerékpárjával Végh Sándor. A civilben szociális és gyermekvédelemben dolgozó békési fiatalember kedden például Szarvasig tekert el a megye névadó településéről. Az utat alig hat óra alatt teljesítette oda-vissza.

Papp Gábor

20200526 Békés Egy régi, 28-as Csepel kerékpárral vág neki Budapestnek Végh Sándor. A békési amatőr sportoló korábban már teljesítette az Arad-Békéscsaba, és a Békés-Szeged távot. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– Négy-öt éve kezdtem el komolyabban sportolni, valahogy akkoriban éreztem rá az ízére – mesélte lapunknak a fiatalember. Mint elárulta, az úszással kezdte, először csak a békési uszodában tempózott le pár hosszt, majd a távolságok egyre nőttek. Olyan mértékben emelkedett a teljesítménye, hogy azóta már három alkalommal úszta át a Balatont, legutóbb 1 óra 49 perc alatt szelte át a magyar tengert.

Egy régi, 28-as Csepel kerékpárral vág neki Budapestnek Végh Sándor. A békési amatőr sportoló korábban már teljesítette az Arad-Békéscsaba, és a Békés-Szeged távot /Fotó: Imre György/

Az úszás mellett közben a kerékpározás is egyre fontosabb szerepet kapott az életében. Tavasztól őszig szinte heti rendszerességgel tesz meg nagyobb, akár 50-100 kilométeres túrákat is. Harmadik sportként pedig érkezett a futás, abszolválta már a félmaratont, majd kipróbálta a triatlont is. Több alkalommal kupát nyert, remek helyezéseket ért el különböző versenyeken. Az egyik legérdekesebb és legértékesebb eredményt a tavalyi Kritérium kerékpáros bajnokságon érdemelte ki Békéscsabán.

– Két éve heccből beneveztem a megmérettetésre. Mit mondjak, leköröztek. Tavaly ismét átmentem a megyeszékhelyre, kaptam egy kölcsönbiciklit, és azzal álltam rajthoz. Nagyon kedves gesztus volt, hogy így elindulhattam. A második helyen értem célba – számolt be a nem mindennapi történetről Végh Sándor. – Persze a lényeg, hogy sportolhatok, számomra ez nagyon sokat jelent.

A járványhelyzet miatt az uszodák látogatása lehetetlenné vált, így az elmúlt hetekben, hónapokban egyértelműen a kerékpározás kapott főszerepet Sándor mindennapjaiban. Múlt héten azután gondolt egy nagyot, és elindult Szegedre. A távolság oda-vissza 201 kilométer: – Úgy voltam vele, hogy ha nem, megy maximum vonatra szállok, és úgy jövök haza. Volt is egy nehéz szakasz, amikor holtpontra kerültem Algyő környékén. Nagyon kevésen múlt, hogy nem adtam fel. Végül mégis erőt vettem magamon, és bekerekeztem Szegedre, majd onnan haza Békésre. Az út mintegy hat órát vett igénybe – tette hozzá a sportember, aki egy régebbi, egyszerű Csepel kerékpárral túrázik.

– Őszintén szólva szeretem ezt a biciklit, bár extrák nincsenek rajta, strapabíró, nem kell rá sokat költeni. Nem mondom, hogy nem fogadnék el egy-két márkás túrakerékpárt, de a jelenlegi „járművemtől” akkor sem válnék meg – fogalmazott. Sanyi egyébként úgy tervezte, hogy kedden Budapestre indul, természetesen kerékpáron. Amikor a BékésMátrix.hu oldalon az elképzelésről megjelent egy interjú, nagyon sokan jelezték, hogy Sándorral tartanának.

– Sajnos, ha együtt, nagy tömegben vágtunk volna neki a kihívásnak, az vélhetően rendezvénynek számított volna, ami egyelőre nem engedélyezett. Senkit nem akartam megbántani, sem veszélynek kitenni, ezért úgy döntöttem, hogy egy későbbi időpontra halasztjuk a túrát.

Büszkék lehetünk a kerékpárutakra

Végh Sándor így kedden Békésről egyebek mellett Csorvás és Kondoros érintésével Szarvasig kerékpározott, majd onnan vissza Békésre. A 122 kilométer megtételéhez hat órára volt szüksége.

– Útközben általában zenét, vagy rádiót vagy a saját kedvenceimet hallgatom. Persze nem hangosan, mert fontos, hogy halljam a közlekedés zaját – hangsúlyozta Végh Sándor. Június 6-án pedig már érkezik az újabb kihívás, Sanyi a Balatont fogja körül kerékpározni egy nap alatt, és amennyiben lehetséges lesz nyár végén, ősszel jöhet a Pestig tartó kihívás is. A fiatalember kérdésünkre elmondta, sokfelé járt már az országban, de véleménye szerint itt Békés megyében méltán lehetünk büszkék a kerékpárútjainkra.

– Persze mindig van, hova fejlődni, de biztos vagyok benne, hogy országos összehasonlításban is nagyon jó helyen állunk ezen a téren – húzta alá Végh Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában