Segítség a szülőknek

2020.05.22. 19:44

Hétfőtől várják a gyerekeket a megyei óvodák, bölcsődék is

A koronavírus miatti korlátozások feloldásával a Békés megyei óvodák és bölcsődék is megnyithatják hétfőtől kapuikat a vészhelyzet előtt megszokott rendben. Az intézmények azonban továbbra is csak szigorú óvintézkedések mellett fogadhatják a gyerekeket.

Hírlap-összeállítás

2020.04.30. Somogyjad Májustól mindenhol ügyeletet kell biztosítani az óvodákban és bölcsődékben. A gyermekmegőrző ügyeletre egyébként a kistelepüléseken nem is volt tömeges igény, az óvónők azonban folyamatosan dolgoznak. Fotó:Kovács Tibor Somogyi Hírlap

Fotó: Kovács Tibor

Ahogy arról korábban hírt adtunk, hétfőtől Békéscsabán is a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működhetnek az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék. Ez alól kivételt csupán az energetikai felújítással érintett Ligeti sori és Szigligeti utcai óvoda képez. Szarvas Péter polgármester hírportálunk megkeresésére elmondta, az intézményekben a normál működés mellett csoport- összevonások várhatóak, és előfordulhat, hogy a gyermekek nem a saját óvodapedagógusukkal találkoznak.

– Az óvodák és bölcsődék azonban szigorú óvintézkedések mellett fogadhatják a gyermekeket. Ezek betartása érdekében az intézményekben már biztosított a személyi és műszaki feltétel is a hétfői nyitáshoz – tette hozzá a városvezető.

A kísérőktől pedig azt kérik, hogy lehetőség szerint ne menjenek be az óvodába a gyermekkel. Amennyiben mégis szükséges, úgy maximum egy hozzátartozó kísérje az óvodást, akinek kötelessége ezalatt szájmaszkot viselni és kézfertőtlenítőt használni.

Szarvas Péter tájékoztatott, az eddigi jelzések alapján az óvodákban 1208, az önkormányzati fenntartású bölcsődékben pedig 179 gyermek lesz hétfőtől. Megjegyezte: ezután is szeretnék lehetővé tenni, hogy azok, akik a továbbiakban is otthon kívánják megoldani óvodás gyermekük felügyeletét, megtehessék azt. Ebben az esetben kérik, hogy ők keressék az igazolás módjának egyeztetésével kapcsolatban az óvodavezetőket. Szintén lényeges információ, hogy a ballagások és évzáró ünnepségek megtartása továbbra sem megengedett.

Csak szigorú óvintézkedések betartása mellett mehetnek hétfőtől újra óvodába és bölcsődébe a gyerekek /Illusztráció: MW/

Készen állnak a gyulai intézmények is

Hétfőtől visszaáll a veszélyhelyzet előtti rend a gyulai óvodákban és bölcsődékben is – tájékoztatta hírportálunkat dr. Görgényi Ernő polgármester. Mint elmondta, a szükséges intézkedésekről pénteken reggel tanácskoztak az óvodai- és bölcsődei vezetőkkel a városházán. Hangsúlyozta, minden intézmény készen áll arra, hogy jövő héttől valamennyi hozzájuk járó gyermeket fogadja. Az óvodások abba az intézménybe és csoportba járhatnak, amibe beiratkoztak. Az ügyeleti rendszerben – mivel egy csoportban maximum öt gyermek lehetett – előfordulhatott, hogy az óvodások más helyre kerültek.

– Egész nyáron biztosítani fogjuk az óvodai és bölcsődei ellátást, hiszen sok szülő kénytelen volt kivenni az idei szabadságának nagy részét a veszélyhelyzet idején, így nekik nyáron megint csak nehézséget okozna a gyermekfelügyelet megoldása – fogalmazott a városvezető, aki megköszönte a szülőknek az eddigi türelmüket. Bejelentette, hogy keddtől újraindul a külterületen élő óvodásokat is szállító iskolabusz.

Nagy volt már az igény a gyermekfelügyeletre

Mezőkovácsházán a Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde a rendkívüli veszélyhelyzet kezdete óta (2020. március 16.) három feladatellátási helyen biztosított gyermekfelügyeletet.

– Az Ifjúsági lakótelepi, a Táncsics utcai óvodákban és a bölcsődében. A gyermekfelügyeletre nagy volt az igény, amit egyre növekvő gyermeklétszámmal láttunk el. Az óvodák/bölcsődék nyitását megelőzően, nyolc óvodai csoportban 41 óvodás gyermek, öt bölcsődei csoportban 26 bölcsődés korú gyermek felügyeletét biztosítottuk. Az otthon maradó gyermekekkel és szüleikkel online kapcsolatot tartottak fent az óvodapedagógusok – tájékoztatott Szedlacsekné Farsang Margit intézményvezető. Elmondta, a gyermekfelügyelet biztosítása alatt a betartották a Nemzeti Népegészségügy Központ ajánlásait, ami a gyermekek fogadására, a munkatársak védelmére és az intézmény higiéniás gyakorlatára vonatkozott.

– Önkormányzati segítséggel beruháztunk a napi takarításhoz szükséges virucid hatású fertőtlenítésre alkalmas szerekre – kéz és felület fertőtlenítőkre – szenzoros adagolókra, védő eszközökre. A március 25-i nyitásra eddig a 185 óvodás gyermekből, 128, a 36 bölcsődés gyermekből 34 gyermek szülője jelezte ellátási igényét. A nyitásra felkészültünk, a veszélyhelyzet nem szűnt meg, a vírus még itt van, így a szigorú védekezési utasításokat továbbra is betartjuk, betartatjuk az intézményt látogatókkal.

Céljuk, hogy segítsék a szülők munkába állását

A Csorvás Város Önkormányzatának Óvodája és Bölcsődéje intézményben mind az óvodai nevelés, mind a bölcsődei gondozás a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működik május 25., hétfőtől. Az eddigi ügyeleti rendszerben megszervezett felügyeletet felváltja a rendes munkarend a Bocskai és az István Király utcai épületben is.

– Az ország vezetésével egyetértésben a városvezetés célja is az, hogy segítse a szülők újbóli munkába állását, hogy a családok a veszélyhelyzet előtti megszokott módon tudják szervezni az életüket. A gyermekek pedig a megszokott óvodájukban, társaikkal, óvoda-pedagógusaikkal, kisgyermek-nevelőikkel aktív foglalkozások keretében, élménydúsan tölthetik a napjaikat – mondta Baráth Lajos, Csorvás polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában