magyarbánhegyes

2020.05.04. 07:19

A tanulásban akadályozott diákok kaptak számítógépeket

A speciális nevelési igényű fiatalok életébe is komoly változást hozott a digitális oktatásra való átállás. Már akinek volt ehhez eszköze, nete. A Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola Készségfejlesztő Iskola, Magyarbánhegyesi Tagintézményének kollektívája adományokat kapott, hogy a vidéki gyerekek esélyeit növeljék a felzárkóztatásban. A tagintézmény vezetőjével, Fajó Jánossal beszélgettünk az elmúlt öt hét tapasztalatairól.

Csete Ilona

– A magyarbánhegyesi iskolában jelenleg hány diákkal foglalkoznak?

– Tagintézményünk létszáma 127 fő. Háromtól huszonhárom éves korig oktatunk gyerekeket, óvodától a szakiskoláig. Többségük tanulásban akadályozott. De van normál intellektusú, enyhe értelmi fogyatékos, középsúlyos értelmi fogyatékos, Down-szindrómás, autizmussal diagnosztizált és fejlesztő nevelésben részesülő diákunk is. Közel harminc pedagógus foglalkozik a ránk bízott gyermekekkel: gyógypedagógusok, nevelőtanárok, szakoktatók, tanítók, tanárok, illetve óvodapedagógusok.

– Mennyire alakította át a veszélyhelyzet az addig megszokott munkarendet?

– Földrajzilag is távol kerültünk egymástól, ez volt az első számú nehézség, amellyel mindenképpen meg kellett küzdenünk. Azaz, hogy kivel, miként tartsuk a kapcsolatot és hogyan tanítsunk távolról. Diákjaink nagy része hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű. A következő, és talán legnagyobb kihívás a digitális eszközök és az internet hiányából adódott.

Nagy volt a gyerekek öröme, amikor átvehették a technikai eszközöket /Fotó: BMH/

– Hány településre kerültek haza a diákok?

– Békés megye számos helységéből érkeznek hozzánk, ennek megfelelően majd’ harminc településről beszélünk.

– Milyen technikai háttérrel találkoztak?

– A technikai hiányosság után szembesültünk azzal, hogy az egyéni segítségnyújtást a diákok a családtól sem remélhetik. A pedagógus szerepe ezért is fokozott a sajátos nevelési igényű tanulóknál. A személyes kapcsolat hiányát a gyerekek nehezen élik meg. Ahol lehetőségünk van rá, videóhívásokkal, telefonbeszélgetésekkel, üzenetváltásokkal próbáljuk helyettesíteni.

– Ám érkeztek önzetlen adományozók...

– Az Erősödő Családi Kötelékekért Alapítványunknak nagy szerepe van abban, hogy széles körben meg tudtuk érinteni pártfogóinkat. Figyelemfelhívó videót, plakátot készítettünk. Az ország több pontjáról érkeztek digitális eszközök.

– Kinek a segítségére számíthattak?

– A szegedi székhelyű Like-all Kft. tizenegy darab teljes számítógép konfigurációt ajánlott fel. Továbbá Dr. Takács Gabriellától öt új Lenovo tabletet kaptunk. A többi felajánlás cégektől, családoktól érkezett, az otthon lecserélt, de még megfelelő állapotban levő készülékeket juttatták el hozzánk. Kollégáink és családjaik is támogatták kezdeményezésünket, amiért szintén nagyon hálásak vagyunk. Az alapítvány – összehangolva a beérkezett alkalmatosságokat, egyéb támogatásokat – biztosította a hiányzó feltételeket.

Harminc tanulót nem tudtak elérni

Fajó János elmondta, összességében az igényfelmérések alapján harminc tanuló volt, akit nem tudtak online formában elérni.

– Jelenleg ott tartunk, hogy az adományokat, a felajánlásokat átadjuk a családoknak. Amennyiben minden diákunkhoz eljuttatjuk a technikai hátteret, már nem lesznek olyan gyermekeink az iskolánkban, akiket ne tudnánk online formában is elérni. Szavakat nem találok arra, milyen örömöt és boldogságot látunk a gyerekek és szülők arcán az átadáskor. Ezúton szeretnénk megköszönni és hálánkat ezúton is kifejezni mindenkinek, aki bármilyen formában segítette ügyünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában