zöld autók

2020.04.03. 13:44

Több elektromos töltőpont található Békés megyében

Néhány esztendeje nagyobb számban megjelentek a zöld rendszámú autók Békés megye útjain is, egyre környezettudatosabbak a gépjárművek tulajdonosai. Számukra több városban létesítenek, létesítettek töltőpontokat. Négy helyszínen néztünk szét.

Hírlap-összeállítás

Sormás, 2018. november 28. Tesla márkájú elektromos autót töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltõállomásán a Nagykanizsához közeli Sormáson lévõ István Fogadónál az átadás napján, 2018. november 28-án. MTI/Varga György

Fotó: Varga György

Orosházán 2016 nyarán adták ki az első zöld rendszámot. Akinek az autóján ilyen zöldell, bizonyos helyeken ingyen feltöltheti a járművet, egyes városokban ingyen parkolhat, a gépjárműadó megfizetése alól mentesül. Orosháza három elektromos töltőállomás kiépítésére pályázott, nyert 8 millió 152 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt Jedlik Ányos Terv jóvoltából. Az Előd utcán kapott helyet a kétszer 22 kilowatt teljesítményű, távfelügyelt és egy időben két autó töltésére alkalmas e-töltő. A két megkülönböztető színnel és táblával kijelölt parkoló egyike szélesebb, így azt mozgássérültek is tudják használni. A két másik töltő Gyopároson van az Alföld Gyöngye Hotelnél, illetve a Gyopárosfürdő bejáratához közeli Fasor utcában. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a turisztikai helyekhez közel napközben intenzívebben használták a töltőpontot. A belvárosban inkább a délutáni óráktól reggelig nagyobb a töltési forgalom.

Nő a zöld rendszámú autók aránya, így megyénkben is gyarapodik a töltőállomások száma a nagyobb városokban/Fotó: MTI/

Békéscsabán jelenleg hat elektromos töltőállomás található – ismertette Szarvas Péter polgármester. Három önkormányzati (a Szabó Pál téren, a Lencsési Általános Iskolánál; a Kolozsvári utcában, a Jézus szíve templomnál; a Gyulai úton, a városi sportcsarnoknál), kettő e-Mobi (a Szabó Dezső utcában, a piacnál; a Posta közben), valamint egy NKM (az Andrássy úton, a Nemzeti Közművek ügyfélszolgálati irodájánál). Az önkormányzati elektromos töltőállomásokat úgy alakították ki, hogy minden töltőoszlop mellett két zöldre festett helyet jelöltek ki. A városvezető elmondta: tavaly november 1-jétől a szolgáltató fizetőssé tette a szolgáltatást, ami a töltések számának visszaesését eredményezte. Ám december óta az üzemelő töltőállomásokon lassú emelkedés mutatkozik a töltések számában, valamint a töltésre fordított energia mennyiségében is.

– A környezettudatos gondolkodásmód közel áll az önkormányzathoz – hangsúlyozta hírportálunknak Szarvas Péter. Az önkormányzat azzal ösztönzi a helyieket a zöld rendszámú gépjárművek használatára, hogy azokkal ingyenesen lehet parkolni a városban. Kiemelte: az elektromos töltőállomások komoly lépést jelentenek a környezet megóvásáért végzett munkában. A környezetbarát közösségi közlekedés kialakítása érdekében elektromos autóbuszok beszerzését is tervezi az önkormányzat.

Szarvason minden második lakos rendelkezik gépjárművel. Az Árpád közben két elektromos töltőállomás létesült. A város 4,95 milliót nyert a 8,8 millió forintos beruházásra. A töltőpontok négy jármű töltésére alkalmasak, amelyekhez négy parkolót rendeltek. A fizetési mód a töltőállomásokon feltüntetett alkalmazás vagy egy ügyfélkulcs megvásárlásával lehetséges.

A Corvin utcában kétállásos töltőpontot létesítenének

Gyulán, az Almásy-kastély Látogatóközpont előtt működik két elektromos töltő, amelyek kihasználtsága szinte folyamatos – tudtuk meg dr. Görgényi Ernőtől. A polgármester elmondta hírportálunknak, tudatosan jelölték ki a töltőállomás helyszínéül a város frekventált helyét, hiszen egyrészt könnyen megközelíthető, másrészt a turisták, miközben töltik az autójukat, számos program közül választhatnak a közelben.

Dr. Görgényi Ernő hozzátette, a Komló Hotel még a veszélyhelyzet előtti időszakban megkereste az önkormányzatot, hogy a Corvin utcában kétállásos töltőpontot létesítene. Az önkormányzat rábólintott az elképzelésre, és támogatja is az előremutató kezdeményezést a szükséges közterület biztosításával.

Megtakarítás e-autóval

Elektromos autója van az Orosházi Kórháznak is. Vér és vérkészítmények szállítására, sürgősségi szállításokra, ügyintézésre, szakemberek soron kívüli utaztatására Szegedre, Békéscsabára vagy Gyulára, illetve városon belül használják. Az új jármű elektromos meghajtású, egy töltéssel kétszáz kilométert képes megtenni. Éves szinten komoly költségmegtakarítást eredményez.

A környezettudatos gondolkodásmód közel áll az önkormányzatokhoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában