fejlesztések

2020.04.29. 07:20

Kitárul Dánfokon a Körösök élővilága

Kétirányú fejlesztések zajlanak Békés-Dánfokon. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) elnyert támogatásnak köszönhetően a szabadstrand és környezete újul meg, csúsz­da, strandfoci- és strandröplabdapálya is épül. Egy határon átnyúló projekt részeként pedig interaktív látogatóközpont létesül – tájékoztatott Kálmán Tibor polgármester.

Papp Gábor

20200427 Békés Békés-Dánfoki látogatóközpont újdonságait mutatja be Kálmán Tíbpr polgármester Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A fejlesztésekkel a szabadidő hasznos eltöltésének széles körű lehetőségét biztosítjuk a Dánfokra érkezőknek. A TOP-os és Román–Magyar (INTERREG) pályázat egyaránt ezt a célt szolgálja – mutatott rá a beruházások egyik jelentőségére Kálmán Tibor. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy utóbbi, közel 3 millió euró összköltségű pályázatból Békésre mintegy 844 ezer eurónak megfelelő forint esik, amiből a dánfoki üdülőközpontban több fejlesztés is megvalósul.

Élményközpontúan mutatják be a látogatóknak a város természetvédelmi értékeit, növény- és állatvilágát /Fotók: Imre György/

Olyan attrakciók jönnek létre, amelyek élményközpontúan mutatják be a város természetvédelmi területeit, helyi természeti értékeit, növény- és állatvilágát az érdeklődők számára. Mint megtudtuk, ennek jegyében a látogatóközpont egyik részében különleges, háromdimenziós vetítőtermet alakítanak ki, ahol a Körösök élővilágába nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. Az állatok szinte életre kelve mozognak, virtuálisan beleléphetünk egy csobogó patakba, amely ennek nyomán fodrozódik, és a lábunk körül halak úszkálnak. Emellett játékok és filmek fogják még teljesebbé tenni az élményt.

A látogatóközpont újdonságait mutatja be Kálmán Tibor polgármester

– A látogatók, diákcsoportok akár több órát is eltölthetnek a központban. Biztos vagyok benne, hogy a lehetőség jól szolgálja a könnyed, játékos formában történő ismeretterjesztést is, a Körös-vidék népszerűsítését – hangsúlyozta.

A beruházás részeként kiváló hangtechnikával felszerelt konferenciatermet is létrehoznak a szakemberek. A helyiség a szakmai programoktól a tanfolyamokon át az esküvőig bármilyen rendezvény megtartására alkalmas lesz.

A hamarosan látogatható Körösök Világa elnevezésű bemutatóterem kialakításához Békés és környékének környezetét bemutató enteriőröket, egyedi szoftvereket és informatikai eszközöket, valamint bútorokat, kiállítási és bemutató eszközöket, projektorokat, LED-televíziókat szereztek be.

A látogatók hamarosan megismerkedhetnek az Élővíz-csatorna, a Fehér-, a Fekete- és a Kettős-Körös menti települések múltjával és jelenével, jellemző élővilágával, és az említett konferenciaterem is számos szakmai rendezvénnyel, szemléletfejlesztő programmal – többek közt zöldiskola, ökoklub – várja majd az érdeklődőket.

Génmegőrzési park, állatsimogató

A folyók árterére jellemző fafajták szaporítására génmegőrzési park, illetve állatsimogató is helyet kap Békés-Dánfokon a határon átnyúló projekt részeként – tudtunk meg egy újabb részletet a projekttel kapcsolatban. Előbbi fejlesztés a Körös menti, őshonos faállomány megmentését szolgálja.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, mintegy 55 millió forintért számos eszközt szereztek be a fejlesztés részeként. Az interaktív látogatóközpont eszközein kívül például 40 kerékpár, 10 gumicsónak, 5 csónakmotor is érkezett Dánfokra. Ezek, és a további felszerelések a látogatóközpont eszközei lesznek.

Az üdülőközpont területén játszótér épül, információs táblákat helyeznek ki, lakókocsiparkot hoznak létre, valamint az Élővíz-csatorna nyugati partján, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolától a Cseresznye utcáig sétány épül. A beruházás részeként párhuzamosan megújul a vizesblokk, illetve a látogatóközpont épületét akadálymentesítik is a kivitelezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában