Maradj otthon és kapcsolj ki!

2020.04.15. 08:53

Ismert kovácsháziak készítettek otthonukban online produkciókat

A kialakult járványhelyzet­ben, az összetartás jeleként, rengeteg művész ajánlott fel mese- vagy ­történetolvasást, otthoni produkciót, zenés élményt. Nagyon sok kulturális ­intézmény ingyenesen ­elérhetővé tett filmeket, színdarabokat. A Kalocsa Róza Művelődési Központ online projektet indított útjára. Úgy tűnik, szép sikerrel.

Csete Ilona

Amikor ­elindult hódító útjára a Maradj otthon és kapcsolj ki! ­című online projekt, olyan jól sikerült, hogy valóban sokakat meghódítottak a kezdeményezéssel. Az alkotók ­helyi művészeket, elszármazott kovácsháziakat kerestek meg, s megkérték őket, hogy videóban mutassák be munkásságukat, produkcióik ­közepette próbálják otthon maradásra kérni rajongóikat, közönségüket. Az egyik ­legnagyobb sikert Vasvári Márk aratta a Nélküled című dal előadásával; több mint 8 ezer embert ért el vele a közösségi oldalakon.

Márkot, nem is olyan meglepő, de otthonában értük el. Filmet nézett a barátnőjével, amikor egy kis beszélgetésre invitáltuk. A fiatalembert tehetséges gyermekként fedezte fel Duma Zsolt a Mutasd Magad Dél-Békés egyik produkciójának a bemutatásakor.

Vasvári Márk (középen) már a televíziós tehetségkutatók világát is megízlelte. Az azóta civil foglalkozást űző fiatal a kialakult járványhelyzet miatt most inkább otthon marad /Fotó: BMH/

– A kevermesi kórus tagjaként és egyéni produkcióval is részesévé váltam a tehetségkutatónak, ahol arany minősítést kaptam. A zsűriben ült Duma Zsolt, aki felfigyelt rám. Az utam így vezetett a Hunyadi középiskolába, ahol két éve végeztem. Számos produkcióban szerepeltem, prózai és zenés szerepeket is kaptam, kibontakoztathattam a tehetségemet. S „megtalált” egy főszerep is a „Van, aki forrón szereti” darab kapcsán – sorolta pályája alakulását.

A fiatal közben úgy döntött (igaz, belekóstolt egy országos tehetségkutató világába, de érezte, az nem neki való), elhelyezkedik a munkaerőpiacon, így most egy női ruhaboltban eladó, és elégedett az életével.

– Amikor felkértek, készítsek egy produkciót online, a barátaim, ismerőseim kedvencét, a Nélküled című számot énekeltem fel. Magam se hittem, ekkora nézettséget produkálok. Jó érzés volt olvasni a visszajelzéseket, amiket ezúton is köszönök – fogalmazott.

S ha már emlegette Márk a Hunyadi középiskolát: az intézmény sikeres pályázatot nyújtott be az alapfokú művészetoktatás, művészeti nevelés területén egy, az Oktatási Hivatal által kiírt felhívásra. A rendkívül magas színvonalú pályaművek közül a Mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskolát, Gimnáziumot, Alapfokú Művészeti Iskolát és Kollégiumot érdemesnek ítélték az Oktatási Hivatal Bázisintézménye cím viselésére.

Elismerve ezzel az művészetoktatás, a középiskolai művészeti tagozati képzés, művészeti nevelés, valamint ezek szoros együttműködésében működő Prima díjas DUMA’Színház szakmai munkáját. A cím adományozása ünnepélyes keretek között az országos tanévnyitón vagy a Pedagógiai Oktatási Központ által szervezett egyéb rendezvényen történik majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában