Holokauszt

2020.04.16. 19:38

Idén is megemlékeztek a tótkomlósi áldozatokról

A holokauszt áldozatainak emléknapja van. A járvány miatt csütörtökön nem személyesen, hanem a virtuális térben emlékeztek a helyiek.

Tótkomlóson 2004 óta tartanak megemlékezést a holokauszt borzalmairól, kiemelten a helyi áldozatok emléke előtt tisztelegve. 1944 áprilisában az akkori törvény értelmében, Tótkomlós községben is felállították a gettót, az Iczkovics házban, üzlethelyiségében, a gépszínben. Bekényszerítettek minden helyben élő zsidót. A 108 személyt április 29-én hajnalban a vasútállomásra hajtották és deportáltát.

Források szerint 30 komlósi vesztette életét, a katonai munkaszolgálatosok közül többen a fronton lelték halálukat. Az életben maradottak többsége 1945 tavaszán lesoványodva, betegségektől meggyötörten tért haza.

Egy tótkomlósi fiú kezdeményezésének köszönthetően kezdtek megemlékezéseket tartani. Ifjú Balogh István már gyermekként érdeklődött a a magyar történelem legsötétebb korszakába iránt. Felkutatta, feldolgozta a zsidóság helyi és megyei érintettségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában