Félmilliárd forintos tartalékot hoztak létre Békéscsabán a koronavírus-járvány miatt

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet kapcsán átdolgozták Békéscsabán a költségvetést, és egy 439 millió forintos céltartalékot hoztak létre.

L. B.

Szarvas Péter /Archív felvétel/

Ez az eddig is meglévő 60 millió forintos tartalékkal együtt azt jelenti, hogy 500 millió forintos tartalék áll rendelkezésre az idei büdzsében – ismertette szerdai, online sajtótájékoztatóján Szarvas Péter polgármester.

Elmondta, veszélyhelyzet idején a törvény értelmében a közgyűlés jogkörét nagyrészt a településvezető gyakorolja, ezért a költségvetést érintő döntésről polgármesteri határozat született. Azonban egyeztetett az önkormányzati képviselőkkel, a frakcióktól érkeztek is vélemények, amiket teljesen vagy részben figyelembe vett a határozatánál.

Szarvas Péter /Archív felvétel/

- Különféle prognózisokat kell felállítani, azokat hétről hétre újra kell értékelni, hogy az önkormányzat gazdálkodását miként érinti a koronavírus-járvány – fogalmazott, kiemelve, indokolt az óvatosság, a körültekintés. Várhatóan a város bevételei nem teljesülnek majd úgy idén, mint ahogy azt tervezték, példaként felhozta a helyi adóbevételeket, a vagyonhasznosítást.

A 439 millió forint úgy jött ki, hogy az intézmények dologi előirányzatait csökkentette, mivel a legtöbb be is zárt. A sport, a kultúra, a városüzemeltetés és a civil szféra területén szintén volt visszalépés.

Ugyanakkor 15 millió forinttal több, összesen 30 millió forint áll rendelkezésre a háziorvosok támogatására, illetve 14 millió forintot előirányoztak egészségügyi gépek, berendezések, felszerelések beszerzésére, ha az a békéscsabaiak egészségének védelme érdekében szükséges lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában